POLECAMY

Z kuchni dla pięknego ciała

Zamiast do sklepu z kosmetykami tym razem zapraszamy do kuchni. Kilka produktów z lodówki, odrobina pracy i możesz wyglądać jak po wyjściu z salonu kosmetycznego.
Zamiast do sklepu z kosmetykami tym razem zapraszamy do kuchni. Kilka produktów z lodówki, odrobina pracy i możesz wyglądać jak po wyjściu z salonu kosmetycznego.

Zaczynamy od poczciwego mleka – krowiego, pełnotłustego. Podgrzewamy litr z czterema łyżkami miodu i całość dolewamy do wanny pełnej ciepłej wody. Moczymy się w tej słodkiej śmietance ok. 20 minut, a po wyjściu możemy cieszyć się rozkoszną, delikatnie pachnącą aksamitną skórą. Z kuchni dla pięknego ciała

Drugi hit z lodówki to jajka – tym razem pełna pielęgnacja naszej czupryny. Jeśli masz włosy przesuszone lub delikatne ubijasz dwa jajka z łyżką oliwy z oliwek i nakładasz na 15 minut na włosy, po czym dokładnie zmywasz. Sprawdzone osobiście – nie poznasz swoich nowych błyszczących i pełnych wigoru pukli. Dla ochrony przed słońcem z kolei bierzesz samo żółtko i ubijasz je kilkoma dosłownie kroplami oliwy z oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Zwilżone włosy lekko pokrywasz tą emulsją i zawijasz w kok. Pod koniec dnia bez szamponu spłukujesz mieszankę z głowy – teraz możesz mieć pewność, że twoje plażowe przygody odbędą się w pełnym blasku… wspaniałych włosów.

Półka z olejami to w ogóle świątynia dla naszej fryzury – oliwa z oliwek wzmacnia i odżywia suche włosy, olej arganowy czyni cuda dla połamanych i zniszczonych włosów. Sięgając po olejek z jojoby ułatwiamy sobie kontrolę nad przetłuszczaniem – świetnie kontroluje on wydzielanie serum, zaś olej ze słodkich migdałów skutecznie złagodzi uporczywy łupież. Wystarczy wcierać regularnie oba w skórę głowy i pozostawiać na min. 20 minut.

Wreszcie ten sam olej ze słodkich migdałów w proporcji jedna łyżka na jedną łyżkę cukru będzie wspaniałym peelingiem dla naszych zmęczonych zimą stóp. Krótki seans masażu przywróci skórze miękkość i usunie brzydkie zrogowacenia naskórka. No, a ile da przy tym słodkiej przyjemności!

Agata Chabierska
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)