Monoi - sekret urody

Święty olejek z Tahiti to jeden z największych hitów pielęgnacyjnych ostatnich lat – kochają go modelki, polecają najpiękniejsze z celebrytek.

Święty olejek z Tahiti to jeden z największych hitów pielęgnacyjnych ostatnich lat – kochają go modelki, polecają najpiękniejsze z celebrytek.

Monoi - sekret urody

Monoi jest dostępny w Europie od ponad 30 lat, ale dotychczas był raczej produktem niszowym, jak wiele egzotycznych specyfików. Ostatnimi czasy jego popularność wzrosła tak bardzo, że został w Europie zaresjtrowany pod unijnym znakiem jakości – jako pierwszy kosmetyk pochodzący z Polinezji zresztą.

Co to jest Monoi?
Wbrew pozorom to nie ekstrakt z tajemniczego drzewa Monoi ale pradawna receptura polinezyjskiej farmakologii polegająca na mieszaniu oleju z suszonego kokosa z kwiatem gardenii taitańskiej. Oryginalna procedura wymaga macerowania kwiecia przez dziesięć dni w oleju rafinowanym nie później niż 24 godziny po zbiorze. Na jeden litr oleju przypada dziesięć kwiatów a rocznie produkuje się go pod różnymi markami ok. dziesięć milionów buletek!

Dlaczego tak pięknie?
Olejek Monoi ma szereg zastosowań i pretenduje to miana eliksiru młodości i urody.

  • Dla skóry. Przede wszystkim to najwspanialszy środek nawilżający, który zwłaszcza po opalaniu niesamowicie penetruje skórę i pomaga utrwalić brąz. Aplikowany po wyjściu spod prysznica na wilgotne jeszcze ciało daje uczucie gładkości, młodości wręcz aksamitności, a na dodatek substancje odżywcze zawarte w olejku wspaniale uzupełniają niedobory substancji odżywczych.
  • Dla włosów. Olejek monoi jest wspaniałym przyjacielem na wakacje – aplikowany na włosy zabezpiecza przed działaniem promieni słonecznych i niszczącego wpływu morskiej wody. Z jego pomocą możemy również układać błyszczące loki porą wieczorową, a nocą fundować włosom najbardziej odżywczą z maseczek.
  • Dla zmysłów. Mieszkańcy Tahiti używają monoi jako olejku do relaksującego masażu – nic dziwnego, bo jego przyjemny aromat uspokaja i wyzwala hormony szczęścia. Może być wykorzystywany w tradycyjnej aromaterapii, jak również aplikowany na skórę jako egzotyczne, gorące perfumy.

 

Monoi - sekret urody

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)