Olej z rokitnika fot. Adobe Stock

Olej z rokitnika - właściwości, zastosowanie + cena

Olej z rokitnika ma w sobie potężną ilość witaminy A, dlatego doskonale chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia się skóry, poprawia jej koloryt i rozjaśnia przebarwienia.
Małgorzata Machnicka / 20.01.2020 10:05
Olej z rokitnika fot. Adobe Stock

Olej z rokitnika pozyskiwany jest z owoców krzewu, który rośnie głównie na terenach Rosji, Chin i niektórych krajach Europy, m.in. Niemiec i Polski. Ma charakterystyczny, owocowy zapach i bardzo intensywny, pomarańczowo-czerwony kolor.

Używany jest przede wszystkim jako składnik kremów do twarzy: nawilżających, redukujących przebarwienia i przeciwstarzeniowych, a także w kosmetykach do włosów: szamponach, odżywkach i maskach. 

Olej z rokitnika - właściwości

To, co go wyróżnia na tle innych roślinnych olejów, to przede wszystkim ogromna zawartość witaminy A w postaci karotenoidów - to stąd bierze się jego intensywny kolor. Witamina A działa silnie regeneracyjnie, przeciwzmarszczkowo i jest naturalnym filtrwm UV. 

Olej charakteryzuje się także unikalnym składem kwasów tłuszczowych - zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego Omega-7 (palmityno-oleinowego), który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry, przez co znacząco wpływa na regenerację naskórka. Poza tym to również ogromna dawka witamin C i E, minerałów i flawonoidów.

Olej z rokitnika przeznaczony jest przede wszystkim do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. 

Główne zalety stosowania oleju z rokitnika:

  • dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry,
  • poprawia koloryt i rozjaśnia przebarwienia,
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników,
  • stymuluje proces regeneracji naskórka,
  • leczy i łagodzi zmiany trądzikowe,
  • łagodzi podrażnienia i zmiany skórne spowodowane reakcjami alergicznymi,
  • zapobiega wypadaniu i wzmacnia cebulki włosów,
  • działa przeciwłupieżowo.

Olej z rokitnika - zastosowanie

Olej z rokitnika doskonale sprawdzi jako kosmetyk do pielęgnacji skóry twarzy, całego ciała i włosów. Ze względu na mocną barwę, zaleca się stosować na skórę w rozcieńczeniu do 5%.

Olej z rokitnika na twarz

  • Jako serum - stosuj samodzielnie na całą twarz tuż przed nałożeniem kremu. Aby olejek miał szansę lepiej się wchłonąć, spryskaj twarz hydrolatem
  • Do mycia twarzy - olej rokitnikowy sprawdzi się przy metodzie OCM, czyli olejowym oczyszczaniu twarzy.
  • Jako krem - dodaj kilka kropli do ulubionego kremu na dzień lub na noc.

Olej z rokitnika na ciało

  • Jako balsam - dodaj kilka kropli do balsamu do ciała.

Olej z rokitnika na włosy

  • Do olejowania - olej z rokitnika doskonale sprawdzi się w zabiegu olejowania włosów. Możesz go łączyć z innym olejkiem np. ze słodkich migdałów albo jojoba, albo stosować samodzielnie.
  • Jako maska - dodaj kilka kropli do ulubionej maski do włosów lub odżywki. 

Olej z rokitnika - cena

Olej z rokitnika nie jest drogi. Kosztuje około 20 złotych za 50 ml. Kupisz go w większości aptek i drogerii. Szukaj go również w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Pamiętaj, aby wybierać ten tłoczony na zimno, nierafinowany. Powinien być sprzedawany w ciemnych butelkach. 

Olejek lawendowy - zastosowanie, działanie i właściwości
Olejek lawendowy - zastosowanie, działanie i właściwości
Olejek lawendowy, poza swoimi wyciszającymi i kojącymi właściwościami, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Polecany jest m.in. do pielęgnacji skóry trądzikowej i mieszanej.
Olej z ostropestu na włosy, twarz i paznokcie - właściwości i zastosowanie
Olej z ostropestu na włosy, twarz i paznokcie - właściwości i zastosowanie
Olej z ostropestu ujędrnia, nawilża i regeneruje skórę, spowalnia procesy starzenia i rozjaśnia przebarwienia. Może być również stosowany na włosy i paznokcie.
Olej konopny - właściwości i zastosowanie + cena
Olej konopny - właściwości i zastosowanie + cena
Olej konopny regeneruje i łagodzi stany zapalne skóry, przywraca jej elastyczność oraz prawidłowy poziom nawilżenia. Może być stosowany przy wszystkich rodzajach cery.
Olej z wiesiołka - właściwości i zastosowanie
Olej z wiesiołka - właściwości i zastosowanie
Olej z wiesiołka to produkt, który powinien znaleźć się w każdej apteczce domowej. Stanowi naturalne lekarstwo m.in. na bolesne miesiączki, częste infekcje czy bóle stawów.
Olejek różany - zastosowanie i właściwości
Olejek różany - zastosowanie i właściwości
Olejek różany działa uspokajająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery dojrzałej, tracącej jędrność.
Olejek pichtowy - zastosowanie, właściwości + cena
Olejek pichtowy - zastosowanie, właściwości + cena
Olejek pichtowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej oraz kuracjach przeciwzmarszczkowych. Kupisz go w każdej aptece za około 8 złotych.
Olej ze słodkich migdałów - właściwości i zastosowanie + jak go używać
Olej ze słodkich migdałów - właściwości i zastosowanie + jak go używać
Olej ze słodkich migdałów świetnie radzi sobie z przesuszoną skórą i łamliwymi włosami. Jest niedrogi i można go kupić w każdej aptece czy drogerii.
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości i zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości i zastosowanie
Olejek z drzewa herbacianego słynie z właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. Pomaga m.in. na trądzik, grzybicę i łupież. Radzimy, jak stosować olejek z drzewa herbacianego na powszechne dolegliwości.
Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie
Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie
Olej z pestek malin nadaje się dla każdego typu cery. Doskonale regeneruje i odżywia skórę, reguluje poziom sebum i działa przeciwstarzeniowo.
Olej z opuncji figowej - zastosowanie i właściwości
Olej z opuncji figowej - zastosowanie i właściwości
Olej z opuncji figowej jest najsilniejszym olejem przeciwzmarszczkowym. Jego działanie jest niemal pięciokrotnie silniejsze od oleju arganowego.
Olej makadamia na włosy, twarz i ciało - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia na włosy, twarz i ciało - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia działa regenerująco, odżywczo i wygładzająco. Do tego szybko się wchłania i jest niedrogi. Dlaczego jeszcze warto go stosować?
Olej jojoba - poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie
Olej jojoba - poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie
Olej jojoba to jeden z najbardziej uniwersalnych kosmetyków. Mogą go używać niemal wszystkie kobiety, a mnogość jego zastosowań nie ma końca!
Olejek arganowy na włosy - jak go stosować i jak działa?
Olejek arganowy na włosy - jak go stosować i jak działa?
Olejek arganowy rozpoczął wielki boom na stosowanie olejków w pielęgnacji ciała, włosów i twarzy. Jakie korzyści płyną z jego stosowania?
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)