Co podarowałabyś cierpiącemu z głodu dziecku z Afryki? Pożywny obiad? Kilka tabliczek czekolady? Ogromną pizzę? Nie, to nie to! Jeśli myślisz, że słodycze lub pączek wystarczą, to się mylisz. To puste kalorie, które wystarczą na chwilę. Dzieci z Afryki nie jedzą regularnych posiłków. To dlatego ważne jest, aby spożywane przez nich posiłki były pełnowartościowe i dawały siłę na długo. Zamiast czekolady powinny dostać orzechową pastę. Co to jest? Jak działa i dlaczego jest takie ważne?
Pasta terapeutyczna, która ratuje życie dzieciom z Afryki
Pasta terapeutyczna, której skład został opracowany w 1996 roku przez naukowców - Andre Briand’a i Michela Lescanne’a, to szczególny rodzaj żywności – jest to tzw. gotowa do spożycia żywność terapeutyczna, stosowana w leczeniu ostrego ciężkiego niedożywienia. Wyglądem, zapachem i konsystencją przypomina masło orzechowe. I rzeczywiście, jednym z jej głównych składników są orzechy ziemne. Ale nie tylko. Wysokokaloryczna (jedna porcja dostarcza aż 500 kilokalorii energii!) i bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna, zaspokaja potrzeby żywieniowe dzieci cierpiących z powodu SAM.
Stosuje się ją w drugiej fazie leczenia niedożywienia (w pierwszej fazie podajemy dzieciom mleko terapeutyczne), kiedy u małego pacjenta powraca apetyt. Jej największą zaletą jest niezwykła skuteczność, którą potwierdzają badania. Wystarczą trzy porcje dziennie, aby w ciągu tygodnia dziecko przybrało na wadze 1 kilogram. W trzy tygodnie przywraca siły i uśmiech nawet skrajnie niedożywionym dzieciom. Jest też niedroga, smaczna i bardzo prosta w użyciu. Każda porcja o wadze 92 gramów zamknięta jest w poręcznej saszetce.
Zgodnie ze swoją nazwą, nie wymaga dodatkowego przygotowania. Dzięki temu jest też bardzo higieniczna w użyciu, co nabiera szczególnego znaczenia w tych regionach świata, gdzie trudno o dostęp do czystej wody. Stosowanie pasty nie wymaga pobytu dziecka w szpitalu. Rodzice mogą podawać taką żywność w domu, pamiętając jednak, aby regularnie zjawiać się z dzieckiem na kontrolę w ośrodku zdrowia.
fot. UNICEF/Phelps
26,5 mln dzieci w Afryce Wschodniej i Południowej potrzebuje natychmiastowej pomocy
Jedno z najsilniejszych w historii zjawisk El Niño, które nawiedziło w ostatnim czasie kraje Afryki Wschodniej i Południowej doprowadziło zarówno do katastrofalnych susz, jak i powodzi. Zniszczeniu uległy plony, a rosnące ceny żywności zmuszają rodziny do ograniczenia posiłków do minimum. Wskaźniki niedożywienia wśród dzieci dramatycznie wzrosły.
26,5 mln dzieci w Afryce Wschodniej i Południowej potrzebuje natychmiastowej pomocy humanitarnej. Ponad milion z nich cierpi z powodu niedożywienia. Bez podjęcia działań, groźba śmierci głodowej wkrótce stanie się rzeczywistością.
Sytuacja wielu osób, a szczególnie dzieci jest krytyczna. Dlatego UNICEF Polska rozpoczął akcję pomocy "Uratuj dziecko w Afryce". Celem kampanii UNICEF Polska jest zebranie środków na zakup żywności terapeutycznej, leków i środków opatrunkowych dla najbardziej potrzebujących dzieci. Potrzeby są ogromne, ale jeszcze nie jest za późno. Dlatego apelujemy o pilne wsparcie. Pomóc można wchodząc na stronę unicef.pl/polkidlaunicef i przekazując darowiznę.
fot. UNICEF/Ayene
Nebila z Etiopii ma niespełna 2,5 roku. Przed tygodniem stwierdzono u niej ostre ciężkie niedożywienie. Dziewczynka jest leczona pastą terapeutyczną. Na dzisiejsze badanie kontrolne dotarła pod opieką starszej siostry. 12-letnia Zekiya musiała w tym celu opuścić lekcje, ponieważ ich mama opiekuje się ciężko chorym ojcem dziewczynek.
fot. UNICEF/Phelps
Sadin Ali z Nigru ma 11 miesięcy i – tak jak Nebila – cierpi z powodu niedożywienia i również otrzymuje pastę terapeutyczną. Opiekuje się nim personel z mobilnej kliniki UNICEF w Garin Wazam.
Miejsce, w której wytwarzają magiczną pastę
Odwiedzamy fabrykę znajdującą się w Chartumie (Sudan), gdzie do produkcji wykorzystywane są tylko lokalnie występujące surowce. Cały proces przebiega zgodnie z zasadami GMP, czyli tzw. dobrej praktyki produkcyjnej. Dzięki temu mamy pewność, że żywność, która trafia do dzieci, jest najwyższej jakości i w pełni bezpieczna.
fot. UNICEF/Noorani
A jak wygląda proces wytwarzania pasty orzechowej?
Pasta dociera najpierw do zakładu produkcyjnego.
Pracownicy fabryki sortują i dokładnie oczyszczają orzeszki.
Przygotowane orzeszki ziemne przechodzą do dalszego etapu produkcji.
W kolejnym etapie pracownicy zakładu przygotowują płynną część receptury.
Gotowa pasta pakowana jest w hermetyczne saszetki – każda z nich zawiera jedną porcję, gotową do spożycia przez dziecko.
Dalej pozostaje już tylko zapakować pojedyncze porcje pasty do kartonów i wysłać ją do ośrodków terapeutycznego dożywiania.
fot. UNICEF/Terdjman
Ponad milion dzieci w południowej i wschodniej Afryce cierpi z powodu niedożywienia i wymaga natychmiastowego leczenia. Grozi im śmierć z głodu. Dlatego UNICEF i Polki.pl rozpoczęły wspólną akcję „Polki dla UNICEF”, której celem jest zebranie środków na zakup żywności terapeutycznej i leków dla dzieci w Afryce. Apelujemy o wpłaty na specjalnej stronie akcji unicef.pl/polkidlaunicef!
Trwa walka z czasem. Każdy dzień dla tych dzieci walką o życie. Tylko profesjonalna opieka i leczenie może być dla nich nadzieją na powrót do zdrowia i dalsze życie. Nie pozwól, aby niedożywienie odbierało maluszkom dzieciństwo.