„Zostałeś usunięty ze znajomych!” – uwaga, nowe oszustwo na Facebooku!

Nabranie się na ten przekręt może skutkować utratą 68 zł.
„Zostałeś usunięty ze znajomych!” – uwaga, nowe oszustwo na Facebooku! fot. Fotolia

Płatne wiadomości

O sprawie poinformowali twórcy strony niebezpiecznik.pl zaalarmowani przez swoich czytelników. Okazuje się, że coraz więcej Polaków otrzymuje na swoje skrzynki e-mail wiadomości sugerujące, że Facebook dysponuje opcją pozwalającą sprawdzić kto z naszych znajomych usunął nas z tego portalu społecznościowego.

Podejrzany mail, podpisany jako Facebook, wysyłany jest z adresu twoiznajomi@inspirebitter.us oraz facebook@deficitsiege.us.

Skąd możemy mieć całkowitą pewność, że ktoś nas naprawdę lubi?
Udowodniono naukowo, że aż 16% naszych znajomych w rzeczywistości za nami nie przepada.
Facebook posiada bardzo ciekawą opcje za pomocą której możesz sprawdzić kto usunął Cię z grona znajomych!
Przekonaj się kto z Twoich znajomych jest fałszywy!
– możemy przeczytać w jednej z takich wiadomości.

Link znajdujący się w wiadomości przekierowuje do strony http://gdziemoiznajomi.pl, gdzie użytkownik proszony jest o podanie swojego adresu e-mail. Stąd już tylko krok do prośby o podanie numeru telefonu. Po jego wpisaniu możemy spodziewać się smsa z PIN-em – gdy go wpiszemy, zostajemy zapisani do otrzymywania płatnych wiadomości.

Jak sprawdzili twórcy portalu niebezpiecznik.pl na stronie, na którą zostajemy przekierowani w trakcie wyżej opisanego procederu, znajdziemy też „Zasady konkursu”, a tam informację o organizatorze akcji. Osoba, która widnieje na stronie, skontaktowała się jednak z portalem niebezpiecznik.pl i skomentowała, że nie ma nic wspólnego z całą sprawą. Czekamy zatem na dalszy rozwój wydarzeń, a was przestrzegamy przed klikaniem w tego rodzaju e-maile!

Lekarka przez 12 lat usuwała dziewczynkom genitalia!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)