Ostrzeżenie GIS przed jajami z salmonellą. Producent i numery skażonych partii

Kobieta ogląda jajo wyjęte z wytłaczanki. fot. Adobe Stock
GIS ostrzega przed jajami skażonymi salmonellą.
Marta Kosakowska / 13.07.2018 09:04
Kobieta ogląda jajo wyjęte z wytłaczanki. fot. Adobe Stock

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed skażonymi jajami. W komunikacie czytamy, że w jajach wykryto bakterie salmonella enteritidis. Produkt został wycofany ze sprzedaży. Te jaja, które już zostały kupione, można oddać w sklepie.

Jaja z salmonellą - producent i numery partii

GIS podaje na swojej stronie internetowej, że producentem skażonych jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym (gmina Pawłów). Obecność salmonelli stwierdzono w „Jajach z chowu klatkowego kl. Wag. M”. Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj to: 3PL26111314. Termin przydatności do spożycia to: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.

Ponadto producent prowadzi działania naprawcze oraz zmierzające do ustalenia przyczyny powstałego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego
- czytamy na stronie internetowej GIS.

Wąż znaleziony w wózku dziecięcym. Policja pokazała przerażające nagranie

GIS zaleca, by nie spożywać jaj ze wskazanymi numerami partii szczególnie na surowo. Mogą być one potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Skażone jaja, które zostały wycofane z obrotu, zostaną poddane utylizacji.

Objawy salmonelli

Spożycie jaj skażonych bakteriami salmonella enteritidis prowadzi do zatrucia pokarmowego. Pierwsze objawy mogą pojawić się od 8 do 24 godzin po zjedzeniu zakażonego posiłku. Są to:

  • napadowe bóle brzucha,
  • gorączka,
  • nudności i wymioty,
  • biegunka,
  • bóle głowy.

Przy podejrzeniu salmonelli należy natychmiast udać się do lekarza.

Przeczytaj:
Groźna bakteria w kukurydzy. 9 osób nie żyje
Doradcy zawodowi w przedszkolach? Pomysł już budzi kontrowersje

Redakcja poleca

REKLAMA