Kobieta wkłada ubrania do pralki fot. Fotolia

Obiad w pralce - projekt izraelskiego studenta

Oszczędzasz czas, pieniądze a przy okazji dbasz o środowisko.
Małgorzata Machnicka / 27.03.2017 15:14
Kobieta wkłada ubrania do pralki fot. Fotolia

Ludzka wyobraźnia i pomysłowość nigdy nie przestanie nas zaskakiwać. Czy pomyślałaś kiedyś, że mogłabyś ugotować obiad podczas... prania? Brzmi absurdalnie, ale... działa. Projekt specjalnych torebek, do których pakowane są porcje jedzenia nadające się do "gotowania" w pralce przedstawił Iftach Gazit, izraelski student wzornictwa przemysłowego z Bezalel Academy of Arts and Design.

Skąd taki pomysł?  Z obserwacji jakim marnotrawstwem energii jest jednoczesne gotowanie jedzenia i "gotowanie" prania. Postąpimy bardziej ekologicznie, gdy te czynności połączymy.

Ta mapa wskazuje miejsca, które musisz zobaczyć chociaż raz w życiu


fot. Iftach Gazit projekt Sous La Vie
Specjalna torebka, która będzie odporna na temperaturę, wykonana jest z syntetycznego papieru Tyvek, wykorzystywanego m.in. w przemyśle odzieżowym do produkcji wodoodpornych ubrań (korzysta z niego m.in. polska marka UEG).


Nazwa projektu "Sous La Vie" nawiązuje do techniki gotowania próżniowego sous-vide, z której chętnie korzystają światowej sławy szefowie kuchni. Na czym polega? Mięso lub warzywa pakuje się do szczelnie zamkniętej plastikowej torby i gotuje w kąpieli wodnej lub parowej. Możecie się domyślać, że każdy produkt gotuje się w innej temperaturze. Tak samo jest w Sous La Vie.

Jeśli chcemy ugotować wołowinę, musimy dorzucić ją do syntetycznych ubrań - pralkę ustawiamy na długi program przy niezbyt wysokiej temperaturze około 60 st.C. Z warzywami jest zupełnie odwrotnie, najlepiej pasują do bawełny pranej w wysokiej temperaturze. Przecież to genialne!

Oto fotoradar, który zrobił najwięcej zdjęć!


fot. Iftach Gazit projekt Sous La Vie