Groźna bakteria w kukurydzy. 9 osób nie żyje

GIS wydał ostrzega przed spożyciem mrożonej kukurydzy. Istnieje ryzyko zakażenia listeriozą.
Marta Kosakowska / 7 miesięcy temu
Dziewczynka je kukurydzę. fot. Adobe Stock

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie z ostrzeżeniem na temat mrożonej kukurydzy słodkiej. W mrożonkach może znajdować się bakteria Listeria monocytogenes. Zakażenie w skrajnych przypadkach może doprowadzić do śmierci.

Groźna bakteria w kukurydzy. GIS ostrzega

Przypadki zakażenia bakterią wywołującą listeriozę odnotowano jak do tej pory u 47 osób w 5 krajach Unii Europejskiej: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. 9 osób zmarło - informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (EDDC). Szczepy bakterii wykryto w mrożonkach producenta z Węgier.

Doradcy zawodowi w przedszkolach? Pomysł już budzi kontrowersje

Jak ustrzec się przed zakażeniem?

GIS przypomina, że mrożone warzywa należy ugotować przed spożyciem. Również jeśli mrożonki mają być składnikiem smoothie, sałatek czy dipów. Żywność trzeba przygotowywać zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu. 

Listerioza - dla kogo jest szczególnie niebezpieczna?

Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes. Około 20-30% infekcji kończy się śmiercią. Pierwsze objawy zakażenia są podobne do grypy. Może pojawić się wysoka gorączka, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nudności, wymioty i biegunka.

 Jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt
- czytamy na stronie internetowej GIS.

Przeczytaj:
Lekarz zataił przed ciężarną informację o wadach płodu, żeby nie usunęła ciąży. Teraz matka walczy o zdrowie syna
Pięciolatek na wózku sprzątał z mamą Tatry. Turyści oddawali im swoje śmieci

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)