POLECAMY

Beata Pawlikowska pija herbatę z Nepalu - a nam zdradza przepis!

Rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, dobrze wpływa na krążenie krwi i samopoczucie, pomaga na ból brzucha i stres. Bardzo łatwa do zrobienia, można ją pić o każdej porze dnia, idealnie smakuje przed śniadaniem. Och, co ja mówię! Idealnie smakuje przed śniadaniem, po śniadaniu, po powrocie do domu, podczas oglądania filmu i czytania książki. Zawsze!
Beata Pawlikowska / 7 miesięcy temu
Beata Pawlikowska pija herbatę z Nepalu - a nam zdradza przepis! fot. Archiwum prywatne

W swoich felietonach podróżniczka serwowała śniadanie na łodzi w Czarnogórze, a także zdradziła, co się rano je w Panamie oraz jakie śniadania jada Dalaj Lama, a także, jakie śniadania jedzą Islandczycy. Cykl Beata Pawlikowska zaprasza Polki na śniadania! kończymy przepisem na herbatę. Niezwykłą herbatę! 

Herbata imbirowa. Krótko mówiąc, jest to najlepsza herbata na świecie. Zalecana przez mistrzów starożytnej medycyny jako najzdrowsza herbata na świecie. Bardzo popularna w Himalajach. Codziennie piłam ją w Nepalu i Bhutanie.

Rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, dobrze wpływa na krążenie krwi i samopoczucie, pomaga na ból brzucha i stres. Bardzo łatwa do zrobienia, można ją pić o każdej porze dnia, idealnie smakuje przed śniadaniem. Och, co ja mówię! Idealnie smakuje przed śniadaniem, po śniadaniu, po powrocie do domu, podczas oglądania filmu i czytania książki. Zawsze!

Herbata imbirowa - przepis (proporcje na jeden kubek):

  • plasterek świeżego imbiru
  • plasterek sparzonej cytryny ze skórką
  • pół łyżeczki miodu

Imbir obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Przeciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj tak samo wyciśniętą cytrynę. Dodaj miód, zalej gorącą wodą, zamieszaj i pij.


fot. arch. pryw.

Więcej o podróżowaniu - Beata Pawlikowska dla Polki.pl!

Więcej ciekawych opowieści i równie ciekawe przepisy w nowej książce Beaty Pawlikowskiej - do kupienia w Empiku! Zapraszamy :)

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)