Jak przechowywać jedzenie - poradnik

jak przechowywać jedzenie, jak przechowywać żywność, przechowywanie żywności fot. Fotolia
Najważniejsze porady!
Weronika Kwaśniak / 19.06.2015 02:22
jak przechowywać jedzenie, jak przechowywać żywność, przechowywanie żywności fot. Fotolia

Wyższa temperatura otoczenia sprzyja szybszemu psuciu się żywności. Niektóre produkty pod jej wpływem tracą też na walorach smakowych. Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem tych problemów jest obniżyć temperaturę przechowywania, czyli umieścić wszystko w lodówce. Ale co i jak zapakowane, żeby było najkorzystniej? Jak przechowywać jedzenie?

Jak przechowywać wędliny i mięso?

Wędliny kupione na wagę należy wyjąć z foliowych woreczków, zawinąć luźno w pergamin, trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 2-3 dni. Mięsa na wagę zawijamy w papier lub przekładamy na talerz i trzymamy maksimum 1-2 doby. Produkty zapakowane próżniowo można trzymać w lodówce zgodnie z datą podaną na opakowaniu.

Jak przechowywać nabiał?

Mleko po otwarciu trzeba trzymać w lodówce i zużyć w ciągu 48 godzin. Plastry żółtego sera najlepiej przechowywać zawinięte w folię spożywczą, by nie obsychały. Twaróg kupiony na wagę warto przełożyć do pojemnika próżniowego, bo nawet trzymany w chłodnym miejscu szybko potrafi skwaśnieć i pochłonąć obce zapachy. Masło można trzymać w temperaturze pokojowej, ale tylko dobę i to w nieprzezroczystej maselnicy.  

Jak przechowywać warzywa i owoce?

Świeże młode warzywa mają cienką skórkę i szybko więdną. Dlatego najlepiej trzymać je w szufladach lodówki. Wyciągamy je z folii, delikatniejsze, np. sałatę, można dodatkowo zawinąć w papier. Owoce najlepiej trzymać w chłodnym, ciemnym i przewiewnym miejscu.

Jak przechowywać pieczywo?

Powinno mieć dostęp powietrza, najlepiej więc trzymać je w lnianym woreczku 1-5 dni. Dobrze jest rozdzielić pieczywo razowe od białego. Ciemne chleby są bardziej wilgotne i mogą sprawić, że pszenne zaczną szybciej pleśnieć.

Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze przepisy z truskawkami:

Redakcja poleca

REKLAMA