POLECAMY

Kasia gotuje z Polki.pl - Świąteczne śledzie

Świąteczne śledzie z dodatkiem aromatycznych dodatków, to doskonała zakąska dla całej rodziny!
Sylwia Kazimierczuk / 7 miesięcy temu

Świąteczne śledzie według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na świąteczne śledzie:

Składniki na śledzie:

  • 6 filetów śledziowych
  • 8 korniszonów
  • pół łyżki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 2 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • papryczka chili

Zalewa:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu
  • pół szklanki wody
  • duża cebula

Jak zrobić świąteczne śledzie?

Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej. Doprawiamy przyprawami korzennymi i cukrem. Wszystko zagotowujemy przez 8 minut i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną w krążki cebulę do zalewy. Następnie faszerujemy śledzie. Rozkładamy każdy płat śledziowy na desce i wkładamy kolejno pokrojone korniszony oraz odrobinę natki pietruszki. Zawijamy ciasno i dopinamy wykałaczkami. Przestudzoną zalewę wlewamy na dno głębszego i szerszego naczynia. Układamy kolejno zawinięte rolmopsy w zalewie. Posypujemy papryczką chili między warstwami. Śledzie będą smakować doskonale po dniu leżakowania w zalewie w słoiku.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)