Śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej

Śledzie w nietypowej marynacie korzennej idealnie odwzorowują klimat świąt. Aromatyczne pierniki, zapach pomarańczy i cytrusów doskonale uzupełnia całość - sprawdź koniecznie!
Sylwia Kazimierczuk / 05.12.2017 11:20

Śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej

Oto składniki na śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej:

  • 300 g matiasów
  • duża cebula czerwona
  • 2 łyżki masła
  • kilka goździków
  • parę liści laurowych
  • kilka gwiazdek anyżowych
  • 8 śliwek suszonych
  • 6 pokruszonych pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • łyżeczka octu balsamicznego

Jak zrobić śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej?

Cebulę kroimy niezbyt drobno, w niewielkie kawałki. Siekamy suszone śliwki. Kroimy śledzie na kawałki o grubości jednego centymetra. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy. Szklimy cebulę na rumiany kolor. Wsypujemy liście laurowe, anyż i goździki. Podsmażamy ciągle mieszając, pilnując, aby nie przypalić składników. Dodajemy pokrojone śliwki. Wsypujemy pokruszone pierniki. Doprawiamy łyżeczką cynamonu. Wlewamy miód oraz sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego.

Zobacz inne przepisy w formie wideo