POLECAMY

Pierniki choinkowe

Aromatyczna woń kakao, miodu, przypraw korzennych i goździków od zawsze wprawiała mnie w świąteczny nastrój. Pierniki były, są i zawsze będą moim ulubionym świątecznym przysmakiem.

Aromatyczna woń kakao, miodu, przypraw korzennych i goździków od zawsze wprawiała mnie w świąteczny nastrój. Pierniki były, są i zawsze będą moim ulubionym świątecznym przysmakiem.

W związku z tym, że potrzebują trochę czasu, by zmięknąć, najlepiej piec je na początku Adwentu. Jeśli tego nie zrobiłyście, nic straconego, bo można je przecież powiesić na choince. Podczas świąt ozdobią drzewko, a gdy w końcu zmiękną, będzie się można nimi dowoli delektować.

Aby upiec pierniki będziemy potrzebować:

  • 50 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny (zazwyczaj używam masła)
  • 37 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • 1 proszek do pieczenia
  • kakao (wedle uznania, w zależności od tego, jaki kolor pierniczków chcecie uzyskać - bardziej, czy mniej brązowy)

Sposób przygotowania:

Miód, tłuszcz i cukier zagrzać. Mieszać, aż do powstania jednolitej masy. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem do pieczenia, a także kakao i jajko. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie rozwałkować. Wykrawać pierniczki (niezapominając przy tym o zrobieniu drobnej dziurki na wstążeczkę, jeśli chcemy powiesić je na choince), układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub przykrytej specjalną folią do pieczenia, a następnie piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (opiekanie góra-dół), ewentualnie 7-8 minut na termoobiegu. Warto je pilnować, by w razie potrzeby szybko wyjąć je z piekarnika i zapobiec ich spaleniu. Z jednej porcji powinno wyjść ok. 80-90 pierników. Na koniec można je przyozdobić lukrem albo posmarować czekoladową glazurą. Smacznego!

Fot. Anita Boharewicz

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/4 lata temu
czy tam na pewno ma być paczka proszku do pieczenia?
/7 lat temu
Pyszota :)