POLECAMY

Kurczak nadziewany wątróbką

Odświętny lub niedzielny obiad, który jest nie tylko pyszny, ale również wygląda bardzo efektownie! Oto kurczak nadziewany wątróbką!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak nadziewany wątróbką fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg tuszka kurczaka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • mała kajzerka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką! To danie polecamy na świąteczny lub niedzielny obiad.

  1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na 1-2 godziny.
  2. Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij.
  3. Wątróbki oczyść i posiekaj.

Kurczak po karaibsku - przepis

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z łyżką miękkiego masła, dodaj odciśniętą bułkę, wątróbki i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Białko ubij z solą na sztywną pianę i dodaj do masy.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Skórę nad piersiami kurczaka delikatnie unieś do góry.
  5. Przygotowany farsz ułóż na piersiach pod skórą i włóż do środka kurczaka.
  6. Otwory zaszyj bawełnianą nicią. Nóżki zwiąż.

Jak zrobić faszerowanego kurczaka?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  2. Kurczaka posmaruj pozostałym masłem, oprósz przyprawą do kurczaka i piecz mniej więcej 60 minut.
  3. Podczas pieczenia polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)