KISZENIE KAPUSTY: kiszenie kapusty w słoikach i inne

Kiszona kapusta fot. Fotolia
Kiszona kapusta to doskonały składnik nie tylko diet, ale również bożonarodzeniowego bigosu. Warto wcześniej sprawdzić, jak ją przyrządzić, aby smakowała idealnie!
Sylwia Kazimierczuk / 21.05.2019 15:51
Kiszona kapusta fot. Fotolia

Kiszenie kapusty w słoikach to ciekawy sposób na samodzielne przygotowanie dodatku do obiadu lub głównego składnika bigosu. Ważne jest, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach, aby mogła odpowiednio fermentować. Zobacz jak przygotować i wykorzystać domową kiszoną kapustę!

Kiszenie kapusty w słoikach

Oto składniki na kiszoną kapustę w słoikach:

  • 1,5 kilograma kapusty białej
  • 25 g soli kamiennej
  • pół łyżeczki kminku
  • duża marchew

Jak kisić kapustę w słoikach?

Kapustę dokładnie szatkujemy  za pomocą ostrego noża. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Przekładamy do słoików i napełniamy do ¾ wysokości. Następnie wsypujemy sól i kminek. Przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Pozostawiamy na 3-4 dni w ciepłym miejscu. Co jakiś czas ugniatamy łyżką lub drewnianym patyczkiem, aby odgazować całość. Tak przygotowaną kapustę przekładamy do lodówki.

Kiszona kapusta zasmażana

Oto składniki na kiszoną kapustę zasmażaną:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 70 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki kminku

Jak zrobić kiszoną kapustę zasmażaną?

Boczek kroimy na mniejsze kawałki lub w kosteczkę. Cebulę obieramy i szatkujemy. Podsmażamy na oleju razem z boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i dusimy na wolnym ogniu przez 45 minut. Doprawiamy na koniec kminkiem i cukrem. Tak przygotowaną kapustę możemy podawać do obiadu lub zamrozić w mniejszych porcjach.

Surówka z kapusty kiszonej

Oto składniki na surówkę z kapusty kiszonej:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 średnie jabłka
  • średnia marchew
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oleju

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Kapustę kiszoną siekamy drobno. Obieramy jabłka  i marchewkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Tak przygotowaną surówkę możemy podawać do obiadu.

Zobacz inne przepisy na sałatki