POLECAMY

Jak zrobić wigilijną kutię

Kutia to słodkie danie z gotowanych ziaren pszenicy. Na wschodniej ścianie Polski nieodłącznie związane z wigilią.
Jak zrobić wigilijną kutię

Na kutię potrzeba nam będzie:
1/2 kg maku
1/2 kg oczyszczonej pszenicy "na kutię" (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
2 szklanki miodu
garść rodzynek i migdałów (dobrze sprawdzą się płatki migdałowe)
przesmażona skórka z pomarańczy (skórkę najpierw obgotowujemy, potem kroimy na paseczki i wrzucamy na patelnię, do syropu cukrowego).

Polecamy: Powiedz mi, co jesz na wigilię

Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i pozostawiamy na 12 godzin, by dobrze nasiąkł.
Dwukrotnie mielimy w maszynce. Gdy mak namaka, powinna namakać również pszenica. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w dużej ilości wody, a następnie odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

Polecamy: Jak przygotować wigilię wiejską?

Sitko z pszenicą należy kilkakrotnie potrząsnąć lub rozkruszyć palcami pszenicę (jak kuskus), aby ziarna się nie zlepiły.
Bierzemy garnek, w którym zmieści się nam cała potrawa. W tym garnku rozpuszczamy miód z odrobiną wody (nie może zawrzeć, wystarczy że będzie po prostu wodnisty – powyżej 60 stopni Celsjusza traci swoje zdrowotne właściwości), dodajemy do niego zmielony mak, sparzone rodzynki i migdały oraz skórkę z pomarańczy.
Na sam koniec dodajemy do masy miodowej pszenicę i wszystko razem mieszamy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/5 miesięcy temu
Nie ma czegoś takiego jak kutia z makaronem. Kutia to kutia- pszenica z makiem i orzechami, kluski z makiem to oddzielna wigilijna potrawa. Tak samo jak makówki/makielki- namoczone w mleku bułki z makiem. Wszystko z makiem, miodem i bakaliami.
/7 lat temu
ja przez całe życie myślałam, że kutia z makaronem to najwłaściwsza wersja tej potrawy :) dopiero od niedawna wiem, że w tradycji musi być pszenica. ale chyba nigdy się nie przestawię :)
/7 lat temu
Kutię z makaronem to widziałem i byłem prawie pewien, że to obowiązująca wersja :) Pewnie dlatego kutia nie gości u mnie w Wigilię!
POKAŻ KOMENTARZE (2)