POLECAMY

Świąteczne ciasto gryczano-migdałowe

Tradycyjny staropolski przepis: ciasto gryczano-migdałowe to idealny wypiek na świąteczny stół!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczne ciasto gryczano-migdałowe fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 520 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag marmolady, najlepiej morelowej
  • łyżka soku z cytryny
  • bakalie do dekoracji

Lukier:

  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto gryczano-migdałowe! Jeśli chcesz, możesz je oblać apetycznym lukrem. Ja serwuję je także w wersji z cynamonem.

  1. Jajka ubij z cukrem.
  2. Masło roztop i przestudź.
  3. Do jajek i cukru dodaj migdały oraz masło.
  4. Mąkę gryczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

Jak zrobić serową stefankę?

  1. Następnie, miksując na wolnych obrotach, do masy jajecznej wsyp mąkę gryczaną z proszkiem.
  2. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm wysmaruj tłuszczem.
  3. Masę przełóż do tortownicy i piecz około 40 minut, aż do tzw. suchego patyczka.

Ciasto kajmakowo-miodowe - przepis

  1. Ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź.
  2. Po wystudzeniu placek przekrój na 2 blaty.
  3. Blat dolny posmaruj marmoladą podgrzaną z sokiem cytrynowym.
  4. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij.
  5. Składniki lukru utrzyj w kubeczku i polej nim wierzch ciasta.
  6. Na lukrze ułóż dodatkowo posiekane bakalie.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)