Sprawdź 5 kluczowych przypraw, bez których nie może się obyć żaden przepis na idealny świąteczny bigos!

Przepis na idealny bigos jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Co dom, to wyjątkowy smak– sprawdź nasze propozycje!
Sylwia Kazimierczuk / 11 miesięcy temu
Sprawdź 5 kluczowych przypraw, bez których nie może się obyć żaden przepis na idealny świąteczny bigos! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Bigos przygotowywany w sposób tradycyjny zawiera odpowiednio ukiszoną kapustę, aromatyczne suszone lub wędzone śliwki. Warto też dodać różne kawałki mięsa, które nadadzą głębszego i wyrazistszego smaku całości. Sprawdź nasze przepisy na idealny świąteczny obiad!

Bigos – przepis tradycyjny

Oto składniki na bigos tradycyjny:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna pieprzu czarnego
  • szczypta suszonej słodkiej papryki
  • 5-6 suszonych lub wędzonych śliwek
  • szklanka wody

Jak zrobić tradycyjny bigos?

Kiszoną kapustę drobno siekamy za pomocą ostrego noża. Następnie moczymy suszone grzyby w letniej wodzie przez 15 minut. Siekamy i dodajemy do kapusty. Obsmażamy łopatkę wieprzową i kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz suszoną słodka papryką. Na koniec wrzucamy kawałki suszonej lub wędzonej śliwki. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Uważamy, aby zawartość na dnie nie przypaliła się. Co jakiś czas mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Przepis na bigos z kapusty białej i kiszonej

Oto składniki na bigos z kapusty białej i kiszonej:

  • 300 g białej kapusty
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 5-6 śliwek suszonych lub wędzonych
  • liście laurowe
  • ziarna pieprzu czarnego
  • szczypta suszonej słodkiej papryki
  • ziele angielskie

Jak zrobić bigos z kapusty białej i kiszonej?

Kiszoną  oraz białą kapustę drobno siekamy za pomocą ostrego noża. Następnie moczymy suszone grzyby w letniej wodzie przez 15 minut. Siekamy i dodajemy do kapusty. Obsmażamy łopatkę wieprzową i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy kawałki wędzonego boczku. Całość doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem oraz suszoną słodka papryką. Na koniec wrzucamy kawałki suszonej lub wędzonej śliwki. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 3 godziny. Uważamy, aby zawartość na dnie nie przypaliła się. Co jakiś czas mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

Jakie przyprawy do bigosu?

Bigos należy doprawić odpowiednio tak, aby podkreślić jego wyjątkowy, świąteczny charakter:

  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu czarnego
  • suszona słodka papryka
  • wędzone lub suszone śliwki
  • liście laurowe

Polecamy!

Zobacz inne przepisy z kapustą kiszonąZobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)