Wigilia między nami

Przedstawiamy oryginalne potrawy, które mogą się znaleźć na naszych świątecznych stołach.
 

Warszawski klub "Między nami" słynie z doskonałej, inspirowanej tradycjami całego świata kuchni. Oto trzy potrawy, które urozmaicą tradycyjne, wigilijne menu.

 
 
Sushi Śledź
przepis na 6 porcji
Składniki:
- 5 ziemniaków,
- 4 śledzie w occie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 1/2 łyżeczki wasabi w proszku,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej

Ziemniaki umyj dokładnie. Włóż do garnka z wodą, dodaj sól i gotuj około 20 minut. Dokładnie odcedź i odstaw do ostudzenia, następnie obierz, przełóż do miski i ugnieć na purée. Dodaj oliwę, musztardę, ocet ryżowy, wasabi i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj 4-, 5-centymetrowe owalne kluseczki.
Ułóż na półmisku. Śledzie odcedź i pokrój na około 5-centymetrowe kawałki. Ułóż na wcześniej przygotowanych ziemniakach. Można podawać z sosem sojowym.
 
 
Pierogi z boczniakami
przepis na 6 porcji
Składniki
- 20 dkg boczniaków,
- 18 gotowych płatów ciasta won-ton,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 dymka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki posiekanego tymianku,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- pieprz

Dymkę umyj i drobno posiekaj. Oczyść i posiekaj boczniaki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj dymkę, wyciśnięty czosnek, grzyby, tymianek i sól. Całość smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw pieprzem, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski. Rozłóż kwadratowe płaty ciasta, na rogu każdego kładź łyżkę farszu i zalepiaj krótkim rogiem (tym, na którym leży farsz), z dłuższego rogu formując długi welon ciasta. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę oliwy i wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około trzech minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski i posyp cienkimi plasterkami masła.
 
 
Gruszki w czerwonym winie
przepis na 6 porcji
Składniki
- 6 dojrzałych gruszek,
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
- 4 łyżki jasnego miodu,
- 4 goździki,
- 2 gwiazdki anyżku,
- 1 laska cynamonu,
- 1 cytryna

Gruszki umyj i osusz. Do garnka wlej wino i miód, całość wymieszaj. Dodaj goździki, gwiazdki anyżku, cynamon i sparzoną skórkę z cytryny. Ułóż gruszki tak, żeby były całkowicie zakryte winem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut. Co jakiś czas obracaj gruszki, aby zabarwiły się równomiernie. Wyjmij łyżką cedzakową i ułóż w głębokim naczyniu. Sos gotuj jeszcze przez pewien czas na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Gotowym sosem obficie polej gruszki, udekoruj skórką cytrynową i cynamonem.
 



SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)