Świąteczne dania

Choć kolacja wigilijna już nie musi być postna, my pozostajemy wierni tradycji.
 
Proponujemy: karpia i śledzie, czerwony barszcz i uszka, pierogi i kapustę. Niektóre z tych potraw przyrządzamy tylko raz w roku.

Roladki z musztardą
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki musztardy
- pieprz
- 5 płatów śledziowych
- 2 małe korniszony
- 1 marchewka
- kawałek pora, biała część
- oliwa z oliwek

Cebulę obrać, pokroić w piórka, wymieszać z musztardą, przyprawić pieprzem do smaku,
płaty śledziowe przekroić wzdłuż na pół,
na środku każdego położyć kilka piórek cebuli, kawałek korniszona i marchewki, zwinąć, spiąć wykałaczką, roladki ułożyć na półmisku, udekorować kawałkami pora, obficie skropić oliwą z oliwek.

Pstrąg w migdałach
Składniki:
- 4 sprawione pstrągi po ok. 30 dag
- sól
- biały pieprz
- 4 łyżki masła
- 10 dag płatków migdałów
- cytryna
- natka

Pstrągi oprószyć solą i pieprzem w środku i na wierzchu, odstawić na 30 min w chłodne miejsce,
ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, obłożyć połową masła, piec 10 min w 180°C, wyjąć,
posypać płatkami migdałów, polać resztą roztopionego masła, piec jeszcze 5-10 min,
wyjąć na półmisek, obłożyć cząstkami cytryny, ozdobić natką.

Karp w galarecie
Składniki:
- 1 karp ok. 1,5 kg
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 białko
- 1 łyżka żelatyny
- cytryna

Rybę sprawić, pokroić na dzwonka,
włoszczyznę oczyścić, opłukać, osączyć, zalać 1 l wody,
dodać cebulę i przyprawy, gotować 20-30 min,
jarzyny i przyprawy wyjąć, włożyć głowę i kawałki ryby, gotować ok. 20 min, wyjąć, ułożyć na półmisku,
do wywaru wbić białko, zamieszać, zagotować, przecedzić przez gęste sito, połączyć z połową wcześniej rozpuszczonej żelatyny, 1/3 galarety polać rybę,
do reszty dodać sok z żurawin i pozostałą żelatynę, zastudzić, pokroić w kostkę, obłożyć rybę.

Owoce w herbacie
Składniki:
- 1 łyżka czarnej herbaty
- 2 łyżki cukru
- kieliszek brandy
- 15 dag suszonych moreli
- 5 dag rodzynek
- kilka suszonych fig
- inne suszone owoce

Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody, kiedy naciągnie, przecedzić, posłodzić do smaku, połączyć z brandy lub innym aromatycznym alkoholem,
owoce dokładnie umyć, osuszyć, włożyć do miski, zalać przygotowanym płynem, przykryć, odstawić na kilka godzin, przełożyć do szklanych pucharków.

Pieczone pierożki
Składniki:
- 4 dag suszonych grzybów
- 2 jajka
- 70 dag kapusty
- cebula
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- sól

Grzyby ugotować, posiekać,
jajka ugotować, posiekać, kapustę poszatkować, gotować 10 min,
cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę, grzyby, jajka i wywar z grzybów, przyprawić, dusić 20 min,
mąkę i masło posiekać, dodać żółtka, śmietanę i sól, zagnieść ciasto,
rozwałkować, pokroić na kwadraty,
na środku położyć farsz, złożyć na pół i zlepić brzegi, piec 15 min w 220°C.

Barszczyk z uszkami
Składniki:
- 4 suszone grzyby
- 3/4 kg buraków
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Na uszka:
- szklanka mąki
- jajko
- 1/3 szklanki wody
- 8 dag suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła

Grzyby namoczyć, ugotować w 1/2 l wody,
buraki pokroić, wrzucić do 1,5 l wody, dodać pokrojoną cebulę i przyprawy, gotować 20 min, odstawić na godzinę,
przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów, zagotować, przyprawić, dodać masło,
do mąki dodać szczyptę soli, jajko i wyrobić ciasto, dolewając wodę,
grzyby na uszka namoczyć, ugotować, posiekać, wywar przecedzić i odparować,
cebulę posiekać, przesmażyć na maśle, wymieszać z grzybami, dodać łyżkę wywaru, przyprawić,
ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdy położyć kuleczkę farszu, złożyć na pół i skleić brzegi, gotować 2 min po wypłynięciu, odcedzić.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)