Gwiazda makowa - przepis składniki i przygotowanie

Świąteczna gwiazda makowa to pomysł na makowiec w nietypowej formie!
/ 23.12.2016 04:22
DRUKUJ PRZEPIS
Gwiazda makowa - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 300 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier wanilinowy
  • 4 żółtka

Na masę makową:

  • puszka gotowej masy makowej
Przygotowanie:

Chcesz przyrządzić na święta nietypowe ciasto z makiem? Ta gwiazda makowa z pewnością będzie smakować wszystkim!

  1. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Drożdże pokrusz, zalej ciepłym mlekiem, dodaj 1/2 szklanki mąki, odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut. Postaw w ciepłym miejscu. Uważaj, aby mleko nie było zbyt gorące - zabije drożdże.
  3. Do żółtek dodaj zaczyn.
  4. Ciągle miksując, dodaj olej, porcjami wsypuj mąkę.

Ciasta z makiem - 25 przepisów

  1. Ciasto przełóż na blat, zagnieć, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
  3. Wytnij z niego 2 identyczne koła (np. za pomocą miski).
  4. Jeden placek posmaruj masą makową.
  5. Przykryj drugim plackiem.
  6. Na środek koła utworzonego z placków postaw do góry szklankę.

Kutia - przepis Ani Starmach

  1. Pokrój ciasto na równe trójkąty, zaczynając od środka, czyli krawędzi naczynia. Liczba powstałych trójkątów powinna być parzysta.
  2. Chwyć po 2 trójkąty i wywiń je pod spód 2 razy, końce zlepiając razem. Tak powstanie ramię gwiazdy.
  3. Zrób to samo z pozostałymi trójkątami.
  4. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA