Jak zrobić faszerowane ziemniaki? Zobacz sprawdzony przepis!

Ziemniaki faszerowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Ziemniaki szybciej się upieką, jeśli wcześniej podgotujesz je na półtwardo
/ 04.07.2018 11:39
Ziemniaki faszerowane Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 25 min

Składniki dla 4 osób:
- 4 duże podłużne ziemniaki (po ok. 20 dag)
- 1 puszka czerwonej fasoli (20 dag) n 1 cebula
- 4 jajka na twardo
- 3 pomidory
- 1 kiszony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego kopereku
- 3–4 gałązki oregano
- sól, pieprz


Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszoruj i zawiń w folię. Piecz nad żarzącymi się węglami około 50 minut.

2. Przygotuj farsz: oczyszczoną z nasion paprykę, obrane ze skorupek jajka, pomidory oraz ogórek kiszony pokrój w kostkę. Obraną cebulę posiekaj. Fasolę osącz z zalewy. Wszystkie składniki włóż do miski. Dodaj majonez, sos sojowy, posiekany koperek. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.



3. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ ziemniaka rozgnieć na piure i wymieszaj z farszem. Połówki ziemniaków napełnij farszem. Posyp listkami oregano.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA