Winne marynaty do mięs z grilla

Przed wsadzeniem mięsa na ruszt, bardzo dobrze jest je wcześniej zamarynować. Marynaty bowiem zmiękczają mięso, nadają kruchości, soczystości, lepszego smaku i aromatu.

Przed wsadzeniem mięsa na ruszt, bardzo dobrze jest je wcześniej zamarynować. Marynaty bowiem zmiękczają mięso, nadają kruchości, soczystości, lepszego smaku i aromatu.

Marynaty można przygotować mieszając wino, ocet, wodę, piwo, oliwę i przyprawy. Konsystencja marynaty może być płynna, półpłynna lub papkowata. Mięso marynujemy nawet kilka dni, w chłodnym miejscu, od czasu do czasu obracając je.

Winne marynaty do mięs z grilla

Poniżej znajdziecie przepisy na marynaty z wina białego i czerwonego. Pamiętajcie, że wino do przygotowywania marynat powinno być wytrawne. Do mięsa wieprzowego i wołowego najlepsze będzie czerwone, natomiast do jagnięciny i cielęciny - białe.

Marynata z czerwonego wina

Składniki:

  • 0,5 l czerwonego wina
  • 4 łyżki octu
  • 4 goździki
  • ząbek czosnku
  • 4 ziarna jałowca
  • 10 dag cebuli
  • 10 dag marchwi

Sposób przygotowania:

Do wina dodajemy ocet, goździki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmiażdżone ziarna jałowca. Cebulę i marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do wina. Marynatą zalewamy wino.

Marynata z białego wina

Składniki:

  • 0,5 l białego wina
  • kieliszek brandy
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wino mieszamy z koniakiem i oliwą. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, pieprz, cebulę, tymianek i pietruszkę. Marynatą zalewamy mięso.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)