Marynata do mięs z grilla - 5 przepisów na marynaty

Przygotuj pyszne dania z grilla. Wypróbuj nasze przepisy na świetne marynaty do mięs!
/ 14.05.2018 06:49

Czy można zamrozić marynatę lub zamarynowane mięso?

Marynowany stek lub filet z kurczaka najlepiej przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku. Używanie metalowych pojemników nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż mogą wejść w reakcję z mięsem znajdującym się we wnętrzu. Marynata wcześniej przygotowana ze świeżych składników może być mrożona zarówno osobno w porcjach, jak i w całości. Kawałek wieprzowiny lub drobiu obtoczony nią również możemy mrozić – działanie marynaty pozwoli na skruszenie mięsa.

Marynata do grilla z miodem

Składniki:

  • miód akacjowy lub lipowy
  • ocet balsamiczny
  • sok z granatu
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić marynatę z miodem?

Miód akacjowy lub lipowy dokładnie mieszamy z octem balsamicznym oraz sokiem z granatu. Wyciskamy sok z połówki cytryny i dolewamy do całości. Następnie strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą polewamy  wierzch mięsa lub warzyw i wcieramy. Zostawiamy na 2 godziny lub całą noc w lodówce.

Marynata do grilla z jogurtem

Składniki:

  • jogurt grecki
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • papryka słodka w proszku
  • puree z mango

Jak zrobić marynatę z jogurtem?

Jogurt grecki łączymy z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie obrane mango miksujemy na gładkie puree i łączymy . Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz papryką słodką w proszku. Idealnie sprawdzi się zarówno do kurczaka, jak i polędwicy wieprzowej.

Marynata do grilla z musztardą

Składniki:

  • musztarda sarepska lub chrzanowa
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • miód lipowy lub akacjowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryka ostra w proszku

Jak zrobić marynatę z musztardą?

Musztardę sarepską lub chrzanową łączymy stopniowo z oliwą z oliwek i octem jabłkowym. Dodajemy miód. Jeżeli jest zbyt gęsty, wystarczy go lekko podgrzać w mikrofali. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Marynata świetnie sprawdzi się do zmiękczenia wołowiny lub karkówki.

Zobacz też:

Doskonały do marynowania mięs - sprawdź, jak ocet działa na składniki na grilla! Sprawdź, jak idealnie dobrać marynatę do konkretnego typu mięsa!

 

Redakcja poleca

REKLAMA