Jak przyrządzić owoce i warzywa z grilla?

Warzywa z grilla to świetna alternatywa dla pieczonego mięsa! Owoce i warzywa z grilla to smaczna i zdrowa przekąska. Które owoce i warzywa nadają się do grillowania, a które nie?

warzywa z grilla

fot. Fotolia

Warzywa z grilla – które warzywa warto piec?

Ziemniaki nie na grilla?

Jest bardzo wiele warzyw, które można grillować, jednak najpopularniejsze z nich to prawdopodobnie ziemniaki. A niesłusznie, ponieważ to właśnie ich nie powinno się grillować – podczas tego procesu wytwarzane są toksyczne związki, np. akrylamid.

Warzywa z grilla – które warzywa można grillować?

Jednym z polecanych warzyw, które nadają się na grilla, jest papryka. Nie tylko dobrze smakuje, lecz także pięknie wygląda. Paprykę można nadziać lub po grillowaniu posypać startym serem. Przed położeniem warzywa na ruszt dobrze by było wykroić nasiona oraz pokroić ją na mniejsze części, żeby szybciej była gotowa do jedzenia.

Innymi polecanymi warzywami są:

  • brokuły,
  • marchew,
  • pieczarki.

Warto jednak pamiętać, że te warzywa należy przed położeniem na grill obgotować. Podawać je można z jogurtem greckim, z przyprawami albo jako składniki sałatki.

Polecany jest również bakłażan, którego po umyciu i pokrojeniu należy posolić, a następnie poczekać aż puści sok. Po odsączeniu można go grillować.

Na grilla świetnie nadaje się także trochę niedoceniana w Polsce kukurydza. Można ją grillować zarówno w liściach, jak i obraną. Najlepiej smakuje polana stopionym masłem z dodatkiem soli.

Zobacz też: Zdrowe grillowanie - czy to możliwe?

Czy owoce również nadają się na grilla?

Jednym z najpopularniejszych owoców, które można grillować, jest banan. Można go położyć na ruszt zarówno obranego i pokrojonego w plastry, jak i w skórze. Można go podawać z cukrem pudrem, cynamonem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym i wieloma innymi dodatkami. Nieobranego banana można grillować z czekoladą – wystarczy wykonać nacięcie skóry i samego owocu, następnie w otwór włożyć kostki czekolady.

Również gruszki i jabłka świetnie nadają się na ruszt. Najlepiej grillować je po wcześniejszym przecięciu ich na pół oraz wyjęciu gniazd z nasionami. Najlepiej smakują oprószone cynamonem lub cukrem pudrem.

Brzoskwinie, nektarynki, ananasy, truskawki – te owoce także można poddać grillowaniu, świetnie smakują z dodatkiem miodu.

Zobacz też: Eat local - co to znaczy jeść lokalnie?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)