Burgery wołowe z grilla - jak je przygotować? Sprawdzony i klasyczny przepis

Burgery wołowe z grilla fot. Adobe Stock
Burgery z grilla wystarczy doprawić solą i pieprzem, aby podkreślić aromatyczny smak mięsa. Możesz podać je w pszennej bułce albo z pieczonymi ziemniakami.
Małgorzata Machnicka / 28.04.2021 13:40
Burgery wołowe z grilla fot. Adobe Stock

Burgery wołowe z grilla to doskonała alternatywa dla karkówki i szaszłyków. Aby burger był pyszny i soczysty, powinien mieć około 1,5-2 cm grubości - jeśli będzie cieńszy, to podczas grillowania może stać się suchy, a gdy będzie grubszy, może się przypalić z wierzchu, a pozostać surowy w środku.

Klasyczny przepis na burgery wołowe to tylko mięso, sól i pieprz. Smak wołowiny doskonale podkreśli jednak odrobina musztardy, sos sojowy, ocet balsamiczny albo sos worcestershire. Co więcej, te dodatki sprawią, że burgery staną się bardziej soczyste. Opcjonalnie do mięsa możesz dodać suszony czosnek i świeżą cebulę. 

Przepis na burgery wołowe z grilla

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego (np. antrykotu),
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta suszonego czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso włóż do miseczki. Dodaj musztardę, sos sojowy, suszony czosnek oraz sól i pieprz.
  2. Mięso wyrób dłońmi. Uformuj 4 okrągłe, obowiązkowo płaskie burgery (każdy po około 150 g).
  3. Kładź je na mocno rozgrzany ruszt. Przewróć na drugą stronę dopiero wtedy, gdy mięso można bez problemu podnieść łopatką - jeżeli przywiera, daj mu jeszcze chwilę czasu. Nie obracaj ich kilkukrotnie - to spowoduje, że mięso stanie się suche.
  4. Burgery wołowe z grilla podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać burgery wołowe z grilla?

Burgery wołowe z grilla możesz podawać klasycznie w bułce (pszennej lub razowej) z dodatkiem świeżej sałaty, pomidora, korniszonów lub kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i ulubionych sosów, np. sosu czosnkowego.

Świetnie smakują równieżpieczonymi ziemniakami albo batatami z grilla.

Więcej przepisów na dania z grilla:

Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszka ziemniaczana na 4 sposoby: z grilla, z piekarnika, gotowana w bulionie, bez flaka i mąki
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami
Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami to szybka i efektowna przekąska. Mozzarellę możesz zastąpić halloumi albo serem feta.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Jak zrobić najlepszą karkówkę pieczoną, duszoną lub z grilla?
Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!
Cevapcici - przepis na grilla
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!

Redakcja poleca

REKLAMA