Grillowana ośmiornica z salsą owocową

Przepis poleca Robert Sowa, szef kuchni hotelu "Jan III Sobieski"
Składniki:
- mrożona ośmiornica – około 2 kg
- liść laurowy,
- czarny pieprz
- 2 goździki
- 2 pokrojone na ćwiartki cebule
- szklanka czerwonego wina

Salsa owocowa:
- obrane i pokrojone w kostkę: 1/2 mango, 1/2 melona gallo, 1/4 ananasa
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka miodu lipowego
- po łyżeczce  posiekanej papryczki chili i marynowanego imbiru
- sok z 1 cytryny.

Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki salsy wymieszać i schłodzić.

2. Mrożoną ośmiornicę włożyć do rondla, lekko podgrzać i gotować w wodzie z rozmrożenia.

3. Dodać czerwone wino, przyprawy i gotować do miękkości.

4. Ostudzić, pokroić w grube plastry. Skropić oliwą i grillować. Podawać z salsą i chrupiącą bagietką.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)