Czy wiesz jak grillować filety rybne?

Jada się tu wiele gatunków ryb. Niektóre są dość egzotyczne i rzadko możliwe do spróbowania w naszej części świata.
Filety rybne trzeba grillować ostrożnie, by nie przypalić delikatnego mięsa. Przestrzegaj więc następujących wskazówek.
/ 24.03.2018 14:25
Jada się tu wiele gatunków ryb. Niektóre są dość egzotyczne i rzadko możliwe do spróbowania w naszej części świata.

Najlepiej grillować filety w koszyku do pieczenia ryb. Jeżeli nie masz, możesz grillować filety na ruszcie, kładąc je na podziurkowanej widelcem grubej folii aluminiowej albo jednorazowej tacce do grillowania. Minusem tej metody jest jednak słaby aromat dymu w rybie.

Możesz także grillować filety bezpośrednio na ruszcie. Należy wtedy posmarować ruszt olejem a rybę oliwą.

Sprawdź także: Jak oprawić karpia?

Filety marynuj maksymalnie 30 min, inaczej mięso rozmięknie się i będzie się rozpadało na kawałki.

Nie musisz obracać filetów więcej niż raz. Jeśli musisz, to poczekaj, aż skórka się spiecze i będzie twardsza.

Piecz filety przez 6-8 min pod przykryciem i często sprawdzaj, czy się nie przypalają. Pod koniec pieczenia natnij nożem filet w części środkowej i sprawdź czy jest miękki w środku. Mięso powinno być miękkie, soczyste i matowe.

Redakcja poleca

REKLAMA