Szaszłyki z grilla są idealne dla każdego, ponieważ można je zrobić dosłownie ze wszystkiego - na sposób wegetariański, dla zwolenników mięsa, także dla tych dbających o linię. Wystarczy odrobina fantazji i wyczarować można kulinarne cuda!
Sekretem smacznych szaszłyków z grilla jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, lub w przypadku szaszłyków z warzyw lub krewetek, przygotowanie pysznego, aromatycznego sosu.
Spis treści:
- Przepis na szaszłyki z grilla wegetariańskie
- Przepis na szaszłyki z grilla z wieprzowiną
- Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem
- Przepis na szaszłyki z grilla z krewetkami
Przepis na szaszłyki z grilla wegetariańskie
Składniki:
- 3 papryki w różnych kolorach,
- 1 cukinia,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka pieczarek,
- 1 cebula czerwona,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka papryki chili,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, oliwę, tymianek, paprykę, pieprz i sól.
- Warzywa umyj. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cukinię na plasterki, cebulę w grube piórka, pieczarki na ćwiartki, a pomidorki na połówki i nabij na patyczki od szaszłyków.
- Każdy szaszłyk nasmaruj marynatą za pomocą pędzla silikonowego.
- Piecz na grillu około 20 minut, co jakiś czas przewracając szaszłyk.
- Warzywne szaszłyki z grilla podawaj z sosem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na szaszłyki z grilla z wieprzowiną
Składniki:
- 300 g karkówki wieprzowej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 2 łyżki miodu,
- olej roślinny,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z miodem, przyprawami i dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zamocz w marynacie. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
- Paprykę pokrój na podobne kawałki, cebulę w ósemki, a cukinię w plastry.
- Następnie nadziewaj na patyki na przemian - raz mięso, raz warzywa. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa olejem, żeby nie przywarły do grilla.
- Ułóż na grillu i piecz około 20-25 minut, co jakiś czas przewracając.
fot. Adobe Stock
Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 2 czerwone cebule,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj marynatę: oliwę wymieszaj z octem, dodaj kurkumę, paprykę, sól i pieprz. Zamocz w marynacie kurczaka i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Cebulę pokrój na ósemki.
- Na patyczki nadziewaj kurczaka na przemian z cebulą.
- Kładź na rozgrzany grill i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
- Szaszłyki z grilla z kurczaka doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami i sosem miodowo-musztardowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na szaszłyki z grilla z krewetkami
Składniki:
- 20 krewetek koktajlowych,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki do podania,
- sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z miodem i sosem sojowym i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
- Krewetki umyj, osusz i zamocz w marynacie. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Nadziej krewetki na patyczki do szaszłyków i kładź na rozgrzany grill na 1 minutę - smaż po 30 sekund z każdej strony.
- Szaszłyki z krewetek podawaj polane sokiem z cytryny i natką pietruszki.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z grilla: