Jak przygotować grillowe potrawy

Przyrządzanie jedzenia na świeżym powietrzu to prawdziwa przyjemność. By jednak grillowane potrawy cieszyły podniebienie i służyły zdrowiu, warto pamiętać o kilku zasadach.
/ 05.05.2010 09:04
Grillować można kiełbaski, kaszankę, mięsa, drób, ryby, warzywa, owoce, sery i pieczywo. Produkty te jednak powinny być wcześniej odpowiednio przygotowane (patrz poniżej). Podczas pieczenia musi też nad nim czuwać przynajmniej jedna osoba, tak by wszystko było na czas obrócone i zdjęte z rusztu. Dzięki temu nic się nie zeschnie i nie przypali.

Wybierz najlepsze

Do pieczenia na ruszcie najlepiej nadają się lepsze gatunkowo kawałki wieprzowiny, np. schab karkowy i środkowy. Mogą być z tłuszczykiem, który nada im soczystości, ale nie powinny mieć przerostów i błon, bo po upieczeniu staną się twarde i włókniste. Z drobiu warto postawić na tłuściejsze uda i skrzydełka, Dobrze, by mięsiwa były jak najświeższe i pochodziły z młodych sztuk, ponieważ pieczenie na ruszcie trwa krótko i twardsze kawałki mogą się nie dopiec.

Wrzuć do marynaty
Kilka godzin przed grillowaniem mięso, kawałki kurczaka oraz ryby posmaruj marynatą. Dzięki temu będą smaczniejsze i pozostaną soczyste. Oto trzy proste marynaty:
• majeranek, granulowany czosnek, mielona papryka i sól wymieszane z olejem
• musztarda połączona z miodem i sokiem z cytryny
• czosnek roztarty z solą i pieprzem wymieszany z oliwą i 1/2 szkl. białego wytrawnego wina.

Trzymaj w lodówce

Lodówka turystyczna jest niezbędna, gdy grillujesz w terenie. Dzięki niej mięso i ryby będą do ostatniej chwili trzymane w chłodzie i pozostaną świeże.

Natłuść ruszt
Kratkę rusztu posmaruj olejem. Dzięki temu pieczone produkty nie będą do niego przywierały.

Piecz na żarze

Nigdy na otwartym ogniu! Tak jest zdrowiej i jedzenie się nie przypali. Jest to szczególnie ważne, gdy używasz brykietu i podpałki – wtedy zdążą się z nich wypalić substancje chemiczne. Piecz nad żarem – powstaje on po ok. 25 min od rozpalenia węgla.

Używaj tacek i folii
Dzięki nim tłuszcz nie będzie skapywał na żar. Nie powstaną więc szkodliwe dla zdrowia substancje. Poza tym produkty szybciej się upieką i będą soczyste. Na tackach i w folii dobrze jest piec zwłaszcza ryby, ser i warzywa. Nie ma wtedy problemu z ich obracaniem – nie trzeba się obawiać, że porcje ryby się rozpadną, a kawałki sera i warzyw spadną z rusztu.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA