Jak grillować pieczarki, aby smakowały doskonale? Oto najlepsze szybkie i kreatywne pomysły na pieczarki z grilla

pieczarki z grilla fot. Adobe Stock, zi3000
Pieczarki z grilla stanowią doskonały dodatek do innych dań, ale mogą być też świetną samodzielną przekąską. Możesz je ugrillować w całości albo nafaszerować kapelusze serem lub dowolnymi składnikami. Świetnie sprawdzą się także pieczarki nadziane na szaszłyk - to idealny dodatek do mięs i sałatek.
/ 11.05.2023 13:33
pieczarki z grilla fot. Adobe Stock, zi3000

Jak grillować pieczarki, aby były doskonałym dodatkiem na wiosennym czy letnim stole? Sezon grillowy to nie tylko czas smażenia mięs, ale także grzybów oraz grillowania warzyw. Pieczarki, szczególnie te o dużych kapeluszach, to idealny składnik na grilla - wystarczy, że go nafaszerujesz albo oprószysz lekko przyprawami. Możesz także przygotować pieczarki z grilla w całości. Zobacz te ciekawe przepisy.

Spis treści:

  1. Pieczarki z grilla na szaszłyku
  2. Grillowane pieczarki faszerowane ryżem
  3. Pieczarki z grilla faszerowane serem

Pieczarki z grilla na szaszłyku

Jeśli chcesz ugrillować pieczarki w całości, wykorzystaj do tego długi patyk do szaszłyków oraz średniej wielkości grzyby. Najlepsze będą te najbardziej świeże - po ugrillowaniu będą miękkie, ale nie gumowe.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • po łyżce tymianku i rozmarynu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą i bez osuszania nadziej na szaszłyki. Następnie na mokre pieczarki posyp przyprawy - dzięki temu dobrze się do nich przyczepią.
  2. Nadziane na szaszłyki pieczarki umieść na rozgrzanym ruszcie i grilluj ok. 15 minut z każdej strony.
  3. Podawaj z sosem czosnkowym albo tzatziki.

grillowane pieczarki na patelni

fot. Pieczarki z grilla/Adobe Stock, Ruslan Mitin

Grillowane pieczarki faszerowane ryżem

Pieczarki o dużych kapeluszach (np. odmianę portobello) możesz wykorzystaj do nafaszerowania. Dzięki temu stworzysz pełnowartościowe danie, które może być nie tylko obok mięsa, ale także zamiast.

Składniki:

  • 500 g pieczarek o dużych kapeluszach,
  • 150 g białego ryżu,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • 200 g tartego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj farsz. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odsącz.
  2. Pomidory przełóż do rondelka i podgrzej, a następnie dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj ryż i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z pieczarek usuń nóżki i opłucz kapelusze pod bieżącą wodą. Następnie nafaszeruj je przygotowaną wcześniej mieszanką i przełóż na rozgrzany ruszt (możesz użyć tacki).
  5. Tak przygotowane pieczarki posyp obficie serem i ugrilluj.
  6. Podawaj z sosem i świeżymi ziołami.

pieczarki faszerowane z grilla

fot. Grillowane pieczarki faszerowane/Adobe Stock, maria_lapina

Pieczarki z grilla faszerowane serem

Pieczarki faszerowane mieszanką różnych serów to świetna grillowa przekąska. Idealnie smakują w połączeniu ze świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami,
  • 150 g żółtego tartego sera,
  • 150 g sera camembert,
  • 75 - 80 g serka topionego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i usuń z nich nóżki.
  2. Camembert pokrój na mniejsze kawałki lub rozgnieć widelcem. Dodaj serek topiony i wymieszaj lekko.
  3. Mieszankę serów włóż do kapeluszy pieczarek, a następnie dopraw solą oraz pieprzem i posyp całość tartym serem.
  4. Tak przygotowane pieczarki ułóż na ruszcie i grilluj (najlepiej pod przykryciem) ok. 15 minut.

pieczarki z grilla z serem

fot. Pieczarki z grilla z serem/Adobe Stock, zi3000

Zobacz także inne pomysły na grilla:

Lekkie i szybkie pomysły na grillowane warzywa. Czy wiesz, ile grillować warzywa, aby były chrupiące i soczyste naraz?
Lekkie i szybkie pomysły na grillowane warzywa. Czy wiesz, ile grillować warzywa, aby były chrupiące i soczyste naraz?
Grillowane warzywa to pyszny dodatek do mięs i sałatek, a także wegetariańska alternatywa dla klasycznego grillowania. Na wiosnę rozpoczyna się sezon grillowy, więc dobrze jest znać kilka wskazówek na temat tego, jak przygotować idealne warzywa z rusztu, ale także powtórzyć ich smak w piekarniku czy na patelni.
Owoce z grilla
Owoce z grilla
Grillowanie w pełni – słońce przygrzewa, a my na ruszt wrzucamy pysznie zamarynowane mięso. Przyjęcie na świeżym powietrzu nie może się jednak obyć bez deseru – a tę role znakomicie spełnią owoce z grilla.
Keto grill: 5 przepisów na mięsne i bezmięsne dania niskowęglowodanowe
Keto grill: 5 przepisów na mięsne i bezmięsne dania niskowęglowodanowe
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura
Idealny camembert z grilla - jak go grillować i z czym zaserwować? Oryginalna francuska receptura
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz na 2 sposoby - nietypowa przekąska na letnie imprezy
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi - przepisy na sałatki, dania z grilla i burgery
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą
Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

Redakcja poleca

REKLAMA