Grillowana płoć w boczku

Jedz ryby na zdrowie!
Składniki:
- 1 większa lub mniejsze ryby, np. pstrągi, płotki
- 20 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach
-1 cytryna
- pieprz
- oliwki nadziewane papryką
- koperek

Sposób wykonania:
1. Ryby starannie oczyścić, sprawić, dokładnie opłukać na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, do środka włożyć gałązkę koperku.

2. Owinąć rybę cienkimi plasterkami wędzonego boczku na zakładkę (tak, żeby jeden nachodził na drugi), ułożyć na aluminiowej folii albo tacce, a najlepiej w specjalnym siatkowym koszyczku w kształcie ryby.

3. Położyć na rozgrzanym ruszcie, grillować z obu stron 10–20 minut w zależności od wielkości ryby, tak żeby boczek się zrumienił.

4. Zdjąć z rusztu upieczoną rybę, położyć na talerzu, obłożyć pokrojonymi oliwkami, udekorować plasterkiem cytryny i gałązkami koperku.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)