Miodownik ciasto - przepis składniki i przygotowanie

Do ciasta możesz dodać jeszcze orzechy!
Weronika Kwaśniak / 12.05.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Miodownik ciasto - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 35 dag mąki
  • łyżeczka sody
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • polewa czekoladowa

Masa:


  • 1/2 l mleka
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag kaszy manny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na miodownik!

  1. Mąkę przesiej z sodą, posiekaj z masłem.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i miodem, dodaj do mąki, zagnieć ciasto.
  3. Podziel je na 3 części.
  4. Każdą rozwałkuj i upiecz oddzielnie w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz po około 10 minut w 180°C.
  6. Blaty wystudź.
  7. Mleko zagotuj z masłem i cukrem.
  8. Dodaj opłukaną kaszę, wymieszaj, gotuj do zgęstnienia.
  9. Gorącą masą przekładaj blaty ciasta.
  10. Całość zawiń w papier, schłodź.
  11. Przed podaniem polej polewą czekoladową.

Zobacz inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA