Przygotowanie:
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa, którą zwykle podaje się na Wielkanoc, lecz niekoniecznie. Żurek na zakwasie często gości na polskich stołach również z okazji innych świąt lub spotkań rodzinnych. Jest sycący, dzięki dodatkowi ziemniaków i kiełbasy, a do tego aromatycznych i pyszny. Warto pokusić się o samodzielne przygotowanie zakwasu (zobacz przepis na zakwas do żurku), lecz można również kupić gotowy.
-
Warzywa umyj i obierz ze skórki. Ziemniaki pokój na niewielkie kawałki.
-
Kiełbasy zalej wodą, gotuj przez około 20 minut. Do wywaru dodaj warzywa i przyprawy (oprócz majeranku). Całość gotuj 15-20 minut.
-
Wyjmij marchewkę i seler. Dodaj zakwas oraz pokrojoną w plasterki szynkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
-
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
-
Pod koniec gotowania dopraw zupę majerankiem, pieprzem i solą.
-
Obierz jajka, pokój je na połówki lub ćwiartki. Wyjmij z zupy kiełbasę, pokój ją w plasterki.
-
Ułóż jajka i kiełbasę na talerzach, a następnie zalej gorącym żurkiem.
Więcej przepisów na żurek:
Żurek z wędzonką - przepis
Prawdziwy żurek na zakwasie
Jak zrobić najlepszy żurek? Prosty przepis z jajkiem i kiełbasą