Przygotowanie:
Zobacz przepis na wigilijny barszcz z kołdunami!
-
Połowę nieobranych buraków upiecz w piekarniku, obierz, zetrzyj.
-
Drugą połowę surowych obierz, pokrój w plastry.
-
Dodaj pokrojony korzeń selera, cebulę, pietruszkę i koper.
-
Zalej wodą, by tylko przykryła warzywa, zagotuj na małym ogniu.
-
Dodaj ocet, ziele angielskie i pieprz, przypraw cukrem.
-
Gotuj, aż buraki będą miękkie.
-
Wywar przelej do drugiego garnka.
-
Dodaj do niego starte buraki i trzymaj na małym ogniu, uważając, by nie zagotować całości.
-
Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, gotuj 20 min.
-
Wywar dodaj do barszczu, całość podgrzej, zdejmij z ognia.
-
Dodaj ząbki czosnku i skórkę jabłka, odstaw na dobę.
-
Barszcz przecedź.
-
Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody zagnieć ciasto na kołduny.
-
Na farsz - grzyby ugotuj i drobno posiekaj.
-
Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z grzybami.
-
Śledzie zmiksuj w blenderze, połącz ze startą bułką, jajkiem, przypraw solą i pieprzem.
-
Farszem nadziej kołduny, ugotuj.
-
Wyjmij na talerz, polej masłem, podawaj z gorącym barszczem.
Zobacz inne przepisy świąteczne: