Przygotowanie:
Tort Rafaello sprawdzi się przy każdej okazji, ale to nie oznacza, że nie można go zrobić bez żadnego powodu. Jest bardzo puszysty, kremowy i bardzo intensywnie kokosowy. Świetnie sprawdzi się także jako tort urodzinowy.
Na dzień przed przygotowaniem ciasta włóż mleczko kokosowe w puszce do lodówki. Wtedy tłusta część oddzieli się od wody kokosowej. Możesz ją później zużyć do naleśników.
Jak zrobić tort Rafaello?
-
Przygotuj biszkopty. Białka jaj ubij na sztywną pianę – uważaj jednak, by ich nie przebić. Stopniowo, po łyżce, dodawaj cukier do wypieków.
-
Następnie dodawaj pojedynczo żółtka i cały czas ubijaj.
-
Dodaj mąkę i szpatułką delikatnie wymieszaj. Do tej czynności mikser się nie nadaje – możesz wtedy uszkodzić strukturę białek, a zależy nam na bardzo puszystym biszkopcie.
-
Tortownicę wysmaruj miękkim masłem. Przelej ciasto to formy. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu zostaw biszkopt jeszcze na pół godziny w formie.
-
Przygotuj kokosowy krem do tortu. Masło zmiksuj, aż będzie kremowe. Dodaj cukier i mieszaj, aż się połączą. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
-
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Pierwszy umieść na talerzu lub paterze i posmaruj go kremem kokosowym.
-
Na kremie połóż drugi blat – jego wierzch również posmaruj kremem. Pozostałą częścią posmaruj boki.
-
Posyp tort wiórkami kokosowymi. Górę ozdób pralinami Rafaello. Smacznego!
Więcej przepisów na torty:
Tort bezowy
Tort czekoladowy
Tort Pavlova
Tort truskawkowy
Tort Oreo