Przygotowanie:
Wigilijny stół będzie uginał się pod ciężarem pysznych potraw rybnych, ale znajdź koniecznie miejsce na śledzie pod pierzynką. Z podanych składników otrzymasz ok. 16 porcji! Przygotuj minimum dwa wysokie szklane naczynia.
Ta warstwowa sałatka gotowanymi warzywami pochodzi z Rosji, jest znana pod nazwą Szuba, co oznacza futerko. Samo siekanie, krojenie i układanie warstw nie powinno zająć dłużej niż 1 godzinę, o ile wcześniej ugotujesz ziemniaki i buraki. Pamiętaj, że jaja na twardo również potrzebują kilku godzin na wystudzenie.
W trakcie gotowania warzyw możesz przygotować inne potrawy wigilijne, np. barszcz czerwony czy karpia po żydowsku.
-
Buraki i ziemniaki (bez obierania) ugotuj w osobnych garnkach, następnie odcedź je i ostudź.
-
W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, zahartuj i ostudź.
-
Gdy jarzyny będą gotowe do układania w sałatce, śledzie pokrój w większe kawałki i skrop sokiem z cytryny.
-
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do śledzi wraz musztardą, olejem.
-
Mieszankę dopraw czarnym pieprzem i wyłóż do szklanej dużej salaterki (lub dwóch). Warstwę posmaruj 1/3 majonezu.
-
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Połóż na warstwie w salaterce.
-
Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmaruj je kolejną warstwą majonezu.
-
Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do sałatki i posmaruj je ostatnią częścią majonezu.
-
Jajka posiekaj drobno i wyłóż na sałatkę.
-
Na wierzch zetrzyj ser na dużych oczkach i szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
Trik na wersję light:
Jeśli drażni cię duża ilość majonezu, przygotuj sos majonezowy: 300 g śmietany 18% wymieszaj z 2 łyżkami musztardy i 10 łyżkami majonezu. Dodaj 4 łyżki oleju i dopraw solą i pieprzem.
Więcej kulinarnych inspiracji:Tatar ze śledzia z ostrą nutą
Najszybszy i najprostszy przepis na karpia na WigilięKarp na szaro - zabłyśnij znajomością przedwojennej receptury