Przygotowanie:
Sałatka jarzynowa to wspomnienie dzieciństwa, pobytu u babci czy zasiadanych uroczystości rodzinnych. Jeśli w niedzielę przygotowujesz bulion, sałatkę warzywną możesz zrobić z ugotowanych w nim warzyw.
Tradycyjna sałatka jarzynowa może zawierać niewielką ilość cebuli - niektórzy omijają ten krok i dodają siekanego pora. Dla złagodzenia smaku warto dodać pokrojone w kostkę jabłko - przełamie kwasowość ogórka. Nie pomijaj jajka na twardo - ugotuj je już wcześniej, żeby zdążyło ostygnąć. Niektórzy dodają je wymiennie z ziemniakiem.
-
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj i włóż do garnka. Zalej wodą i od momentu zagotowania wody odlicz ok. 40 minut. Mają ugotować się do miękkości. Możesz też wykorzystać gotowane warzywa z rosołu.
-
Przygotuj sobie deskę i nóż lub kratkę (szatkownicę ręczną) i ostudzone warzywa obierz i krój w kostkę do miski.
-
Obierz jabłko i jajko i je również pokrój w kostkę podobnych rozmiarów. Przełóż do miski.
-
Pora i/lub cebulę posiekaj na drobno.
-
Ogórki kiszone obierz z twardej skórki i pokrój w kostkę - jeśli są wodniste, postaraj się odsączyć płyn papierowym ręcznikiem. Jeżeli dodajesz do sałatki jarzynowej ogórki konserwowe, to nie musisz ich obierać, tylko umyj i pokrój.
-
Otwórz puszkę groszku i odlej zalewę i dodaj do sałatki. Warto dodać go pod koniec, bo jest delikatny.
-
Wymieszaj składniki i dodaj majonez i musztardę. Na koniec dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki.
Podawaj z pieczywem i wędliną, ozdób wedle uznania jarzynami, natką lub groszkiem.
Kulinarne klasyki: Doskonała zupa pomidorowaJak zrobić chrupiące frytkiBigos idealny - sprawdzone przepisy