Mąkę przesiej, dodaj jajko, szczyptę soli i 1/2 szklanki letniej wody z olejem. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj je w kulę, przykryj miską, odstaw na 30 min.
Bryndzę utrzyj ze startym na drobnej tarce oscypkiem i twarogiem. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj do farszu. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Farsz wymieszaj.
Ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki średnicy 6–7 cm. Na środku krążków ułóż po łyżeczce farszu. Zlep brzegi formując pierogi.
Zagotuj dużą ilość wody, wkładaj partiami pierogi. Zamieszaj i przykryj. Gdy wypłyną, odkryj garnek i gotuj 2–3 min na średnim ogniu. Ugotowane pierogi wyjmij łyżką cedzakową.
Pierogi z bryndzą podawaj od razu, polane roztopionym masłem lub pozostaw do ostygnięcia i zrumień na oleju z posiekaną cebulką.