Przygotowanie:
Zobacz przepis na kulebiaka z łososiem i pieczarkami. Możesz go zaserwować na wigilijnym stole jako jedną z 12 tradycyjnych potraw!
-
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
-
Pieczarki oczyść, pokrój.
-
Cebulę posiekaj, zeszklij.
-
Dodaj pieczarki, przesmaż aż puszczą sok, dopraw.
Ryba po grecku - przepis
-
Przełóż do miski, wymieszaj z ryżem i 1/2 pęczka natki.
-
Filety oczyść z łusek, opłucz, osusz.
-
Włóż do rondla, zalej mlekiem, zagotuj.
-
Zmniejsz ogień, dopraw pieprzem i gotuj około 5 minut bez przykrycia.
Sałatka śledziowa na święta - przepis
-
Rybę wyjmij, usuń skórę, mięso podziel, wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw.
-
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
-
Ciasto podziel na 2 prostokąty o szerokości mniej więcej 11 i 14 cm. Mniejszy połóż na blasze, ponakłuwaj widelcem.
-
Wyłóż na niego farsz pozostawiając czyste brzegi.
-
Brzegi posmaruj żółtkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
-
Przykryj drugim płatem, dokładnie zlep brzegi.
-
Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wigilijna kapusta postna - przepis
-
Piecz w 200 stopniach (najlepiej z termoobiegiem) przez około 30 minut.
-
Przygotuj sos. Śmietankę i wino wlej do rondla, dodaj sól i pieprz.
-
Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby się nie przypalił.
-
Dodaj posiekaną natkę.