Przygotowanie:
Krewetki z grilla są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kluczową rolę odgrywa jakość owoców morza - powinny być świeże i jędrne (w tym wypadku odradzamy używania tych mrożonych).
W naszym przepisie krewetki marynowane są w intensywnie pietruszkowo-czosnkowym sosie na bazie oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego.
-
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj.
-
Krewetki ułóż w szklanej misce (najlepiej sprawdzą się te tygrysie lub , zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum na 2 godziny.
-
Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków (wcześniej namocz je w wodzie – będą z nich łatwiej schodzić i nie wyschną).
-
Ułóż je na rozgrzanym, posmarowanym olejem roślinnym ruszcie, i grilluj przez 2–3 minuty z każdej strony.
-
Krewetki z grilla podawaj ze świeżą bagietką albo pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowym.
Więcej przepisów na dania z grilla:
Jak przygotować rybę z grilla?
Przepis na pyszne szaszłyki
Przepisy na owoce z grilla