Kompot wigilijny

Idealnym uzupełnieniem świątecznego menu jest pachnący kompot!
/ 18.11.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kompot wigilijny Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g suszonych owoców (np. żurawiny, moreli, śliwek)
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • kardamon
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 300 ml gorącej wody
Przygotowanie:

1. Do rondelka włóż suszone owoce – śliwki, morele i żurawinę oraz dwa pokrojone, świeże jabłka.
2. Dorzuć pokruszoną laskę cynamonu i nieco kardamonu.
3. Zalej wszystko 300 ml soku jabłkowego i 300 ml przegotowanej (gorącej!) wody.
4. Zostaw do wystygnięcia, zakryj pokrywką i pozostaw na całą noc w lodówce.
5. Wyjmij przyprawy, podziel kompot na 4 porcje.
6. Można podawać z odtłuszczonym jogurtem greckim.

Materiały prasowe, Bakalland

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA