Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą

Kasza bulgur z bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny.
/ 27.03.2020 11:49
DRUKUJ PRZEPIS
Kasza bulgur z grillowanym bakłażanem - przepis na jednogarnkowe danie z kaszą fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g ugotowanej kaszy bulgur,
  • 400 g bakłażana,
  • 10 sztuk pomidorów suszonych z oleju,
  • opakowanie sera feta,
  • 1 mała cebula,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 1 papryczka chili,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki albo świeża kolendra,
  • 2 łyżki garam masala,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Kasza bulgur jest wprost stworzona do sycących, rozgrzewających dań jednogarnkowych. W naszej wersji występuje z grillowanym bakłażanem, serem feta i pomidorami suszonymi. 

Dania z kaszą to świetna alternatywa dla jednogarnkowych dań z ziemniakami

  1. Zacznij od przygotowania bakłażana. Pokrój go w plastry o grubości 1 cm, dokładnie nasmaruj oliwą z oliwek, oprósz solą i grilluj na patelni grillowej (możesz to również zrobić w piekarniku).
  2. Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na głęboką patelnię wlej 3 łyżki oliwy, podsmaż drobno pokrojoną w kostkę cebulkę.
  4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w plasterki i garam masalę.
  5. Dodaj kaszę i pokrojone w kostkę plastry ugrillowanego bakłażana.
  6. Całość skrop sokiem z cytryny.
  7. Podawaj z pokruszonym serem feta i świeżą kolendrą.

Więcej przepisów na dania obiadowe:
4 przepisy na dania jednogarnkowe
Przepis na leczo z kurczakiem
Tadżin - przepis na marokańskie danie 
Jambalaya - przepis na kociołek z ryżem

DRUKUJ PRZEPIS