Przygotowanie:
Ciasto z płatków śniadaniowych jest aksamitnie czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Do jego wykonania możesz użyć gotowej masy kajmakowej albo tej z naszego przepisu na kajmak.
Przygotowanie ciasta nie wymaga pieczenia - wystarczy 20 minut na połączenie wszystkich składników i kilkugodzinne wyczekiwanie w lodówce.
-
Do rondla włóż masło, miód, śmietankę i kakao.
-
Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i lśniąca. Zdejmij z gazu.
-
Do masy kakaowej wsyp 15 dag płatków i mieszaj, aż masa oblepi wszystkie płatki.
-
Małą kwadratową foremkę o wymiarach 18 na 18 cm wyłóż przyciętym do tego rozmiaru waflem, a następnie wyłóż na wafel przygotowaną wcześniej masę.
-
Rozłóż równomiernie i ugnieć delikatnie łyżką.
-
Warstwę kakaową przykryj rozsmarowanym równomiernie na całej powierzchni kajmakiem.
-
Całość posyp pozostałymi płatkami i wciśnij je delikatnie dłonią w kajmak.
-
Formę z ciastem z płatków śniadaniowych wstaw do lodówki na kilka godzin.
Więcej przepisów na desery z kajmakiem:
Przepis na ciasto kajmakowe
Przepis na ciasto kajmakowo-miodowe
Torcik miodowo-kajmakowy
Przepis na muffinki kajmakowe
Przepis na trufle z kajmaku