Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babkę ziemniaczaną!
-
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
-
Odlej wodę, osusz, ubij tłuczkiem.
-
Zmiksuj z żółtkami i mąką.
-
Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
-
Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na oleju.
-
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij ją nie dopuszczając do zrumienienia (bo będzie gorzka!).
-
Boczek z cebulą dodaj do ziemniaków.
-
Masę dokładnie wymieszaj, delikatnie połącz z pianą z białek.
-
Masę przełóż do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
-
Wstaw do większej formy z wodą. Piecz ok. 70 min w 190°C.
-
Podawaj z sosem np. koperkowym albo jako dodatek do dań mięsnych.
Sprawdź inne pomysły na przekąski: