Czy wiesz jak żywić psa?

Czy wiesz jak żywić psa?

Aby utrzymać psa w dobrej formie, powinieneś podawać psu pokarm pełnowartościowy, bogaty w składniki odżywcze. Oto kilka rad jak karmić psa, by dostarczyć mu jak najwięcej składników odżywczych.
/ 20.02.2011 01:57
Czy wiesz jak żywić psa?

Zadbaj, by w diecie psa znalazły się produkty zawierające tłuszcze, takie jak wątróbka, mleko, ryby. Średnie zapotrzebowanie dorosłego psa na tłuszcze wynosi 1,3 g na 1 kg ciała, u szczeniąt dwukrotnie więcej. Jeśli pies otrzymuje ich za mało, pies rośnie wolniej, jego sierść staje się matowa, szorstka i z łupieżem. Towarzyszyć mogą temu choroby skóry, zaburzenia rozrodcze i infekcje uszu.

Najważniejszym składnikiem codziennej diety psa powinny być białka przynajmniej w 1/3 pochodzenia zwierzęcego. Dzienna dawka białka dla psów dorosłych wynosi 4,5 g, dla młodych – 9 g na 1 kg wagi ciała.

Witaminy najważniejsze dla psa to: A (wątroba), D ( ryby), E (kasza owsiana, gryczana, oleje roślinne), K (specjalne preparaty witaminowe, kapusta, szpinak), C (ziemniaki, wątroba, warzywa i owoce), B1 (ryby, pieczywo razowe, kasza owsiana i gryczana), B2 (wątroba, drożdże), B3 (drożdże, wątroba, nerki), B4 (mięso), B5 (wątroba, drożdże), B6 (świeże mięso, kasza pszenna, gryczana, drożdże).

Należy podawać psu produkty bogate w składniki mineralne takie jak: wapń (mleko), sód, potas, chlor (dodawaj do pokarmu psa szarą sól; potas znajduje się w ziemniakach, kaszy owsianej, świeżym mięsie), żelazo, miedź, kobalt, cynk (specjalne preparaty witaminowe, wątroba, kasza pszenna i gryczana, jarzyny, ryby morskie).

Pożywienie dorosłego psa powinno zawierać 40 proc. składników pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięsa, podrobów, mleka i jego przetworów, ryb, jaj.

Mięso – jego porcja zależy od wieku, płci, masy ciała, stanu fizycznego i warunków życiowych psa. Dorosły pies o wadze do 35 kg powinien otrzymywać ok. 400 g mięsa, szczenięta w wieku 20 dni- 2 miesięcy, w zależności od rasy – 80 do 200 g, trochę starsze – 400-500 g, a do pół roku do roku – 500-600 g.

Najlepiej podawać mięso surowe i niech stanowi ono do 30 proc. dobowej normy pożywienia. Nie podawaj psu mięsa niewiadomego pochodzenia, zwłaszcza wieprzowiny - może dojść do zakażenia równymi pasożytami i drobnoustrojami. Dlatego najlepiej ugotować mięso przed spożyciem lub sparzyć je wrzątkiem.

Wybieraj mięso w miarę chude – tłuste, jak np. wieprzowina czy baranina często prowadzą do rozstroju żołądka.

Kości – wybieraj wyłącznie długie kości wołowe lub cielęce, na których pies może ćwiczyć bezpiecznie swoje mięśnie żuchwy i szczęki i czyścić zęby. Unikaj kości kruchych, rozdzielających się na ostre drzazgi, czyli drobiowych, króliczych, jagnięcych.

Zbyt duża ilość kości w pożywieniu grozi ostrymi zaparciami, a u psów 6-letnich i starszych powoduje szybsze wapnienie naczyń krwionośnych i przyspiesza proces starzenia się. Zatem musisz podawać kości w rozsądnych ilościach. Nie podawaj kości psu przed ukończeniem trzeciego miesiąca życia lub po chorobie, kiedy pies był na diecie.

Możesz podawać psu podroby mięsne i różnego rodzaju „odpadki” jak: wątroba, serce, nerki, płuca, ozór, żołądek przeżuwaczy, nóżki, ogon, uszy. Są wartościowe pod względem odżywczym, jednak nie mogą stanowić więcej niż 30 proc. pokarmu wciągu doby. Najwięcej witamin zawiera wątroba (najlepiej podawać ją od razu, bo w zamrażalniku traci witaminą A). Serce jest dostarcza wiele wartościowego białka i witamin grupy B, nerki i są źródłem witaminy A i B, mózg – substancji lipidowych (warto podawać go w okresie rui). Oczyszczone żołądki można podawać na surowo, jelita po oczyszczeniu trzeba koniecznie ugotować.

Białko występujące w uszach, ogonach czy nóżkach jest mało wartościowe, jednak warto je włączyć do jadłospisu ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego fosforu i wapnia.

Mleko i jego przetwory nie powinny przekraczać 5 proc. dziennej porcji pożywienia. Szczególnie potrzebują go szczenięta, ciężarne i karmiące suczki (do 1 litra mleka na dobę) oraz psy chore i wycieńczone. Jeśli suczka cierpi na niedostatek własnego mleka, można dokarmiać szczenięta mlekiem (od 3 dnia życia 50 g świeżego, przegotowanego mleka dziennie). Szczeniętom w wieku od 3-6 miesięcy zwiększ porcję do 500 g na dobę.

Chorym psom warto podawać twaróg. Szczeniętom od 20 dnia życia podawaj dziennie po łyżeczce twarogu, po ukończeniu 6 miesiąca – 50-100 g.

Ryby dla psa powinny być drobne, niesolone. Surowych ryb nie może być dużo w diecie psa, ponieważ stwarza to ryzyko niedoboru witaminy B1. Tak niekorzystny wpływ ma tiaminaza, kumulująca się głównie w rybich głowach i wnętrznościach. W mięsie wielu ryb morskich występuje trimetyloamina, która wiąże występujące w pożywieniu psa żelazo w postać nieprzyswajalną, prowadzi do anemii i zmiany barwy psiej sierści. Dlatego rybę powinno się ugotować. Warto psu dawać tran – w przeciwieństwie do ludzi, psy nie krzywią się na jego smak:) Można polewać nim pokarm.

Psu można podawać pieczywo, kasze oraz warzywa. Nie należy jednak dawać psu więcej niż 220 g pieczywa białego na dzień – jest to przyczyna zaparć i wzdęć. Psy przed ukończeniem pierwszego miesiąca życia mogą zjeść dziennie 50 g chleba, a szczenięta starsze – 100 g. Najzdrowsze jest pieczywo czerstwe dodawane do zupy lub mleka.

Ważnym elementem diety psa są kasze, z wyjątkiem kaszy kukurydzianej oraz płatki owsiane. Płatków nie podawaj jednak zbyt często młodym psom, bo mają właściwości odwapniające. Płatki najzdrowiej ugotować z kaszą perłową lub jęczmienną w stosunku 1:1. Kasza perłowa jest polecana głównie psom z nadwagą i cierpiącym na zaparcia. W chorobach wątroby stosuj kaszę gryczaną, ze względu na występująca w niej lecytynę. Dzienne zapotrzebowanie na kasze psów starszych – 250 g, szczeniąt do 1 miesiąca – 100 g, półrocznych i starszych – 120-150 g.

Ryż jest dobrym źródłem węglowodanów. Najzdrowiej byłoby podawać psu ryż brązowy.

Nie podawaj psu ciężkostrawne i źle przyswajalnych nasion roślin strączkowych – fasoli, bobu, soczewicy, grochu. Pies źle trawi także oleje roślinne.

Warzywa powinny stanowić 10 proc. dobowej porcji pożywienia psa. Podawaj psu marchew, szpinak, buraki, sałatę, seler, pietruszkę. Ziemniaki serwuj sporadycznie, w małych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne i negatywnie wpływają na wchłanianie witamin z grupy B. Ziemniaki podawaj świeżo ugotowane i utłuczone oraz jako dodatek do zup. Młode psy powinny spożywać 20-80 g jarzyn dziennie, starsze – 100 g (bez ziemniaków). Unikaj podawania warzyw wzdymających, jak kapusta, kalafior czy fasola. Wyklucz z diety psa owoce cytrusowe i pestkowe ze względu na występujące w nich szkodliwe dla psa substancje. Możesz podawać mu jabłko i banany (z bananami ostrożnie, bo rozdymają żołądek). Zdrowe psy mogą jeść warzywa surowe lub gotowane, ze skłonnością do zaparć - surowe.

W diecie psa wskazane są także jajka. Są cenny źródłem białka, kwasów tłuszczowych i biotyny, kwasu foliowego i witamin A i D oraz żelaza i cynku. Jajka przed podaniem powinny być ugotowane. Pies powinien jeść ich nie więcej niż 3 razy w tygodniu.

Do pokarmu szczeniąt podawaj w ciągu dnia 5-10 g drożdży piekarskich i piwnych jako źródła pełnowartościowych białek i witamin z grupy B; dorosłe psy – 20-30 g.

Dietę należy także uzupełniać specjalnymi preparatami witaminowymi.