Fasola jaś

napisał/a: ~michalek" 2012-09-30 20:10
Podpowiedzcie jak należy potraktować fasolę jaś (ta z wielkimi
ziarnami).
Kiedy należy ją zrywać? Czekać aż strąki zżółkną i uschną i wtedy
zrywać, czy zrywać je kiedy są jeszcze zielone i wysuszyć rozkładając
w cieniu i przewiewie?

Pierwszy raz posadziliśmy w tym roku taka fasolę, ot tak trochę dla
eksperymentu.
Konieczność "oczyszczenia" z roślin kilku grządek spowodowała
że musieliśmy zerwać tegoż jasia.
Strąki owszem wyrośnięte ładnie, fasolki w nich ładne duże, ale tylko
niektóre strąki były zżółknięte i podsuszone. Zdecydowana większość
jest zielona.
Czy będziemy mieć pożytek z tak zebranej fasoli?
Czy lepiej wysuszać ja w tych strąkach czy wyłuskać i dopiero suszyć.
Podpowiedzcie bo szkoda takiej smacznej fasoli, na dodatek własnoręcznie
wyhodowanej :))

m

napisał/a: ~Ikselka 2012-09-30 21:25
Dnia Sun, 30 Sep 2012 20:10:20 +0200, michalek napisał(a):

> Czy lepiej wysuszać ja w tych strąkach czy wyłuskać i dopiero suszyć.

Suszyć w strąkach.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Fazi" 2012-09-30 21:52
Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
> Strąki owszem wyrośnięte ładnie, fasolki w nich ładne duże, ale tylko
> niektóre strąki były zżółknięte i podsuszone. Zdecydowana większość
> jest zielona.
> Czy będziemy mieć pożytek z tak zebranej fasoli?

Te zielone wyłuskać i zjeść szybko, nie są dostatecznie dojżałe do suszenia
i przechowania (mocno stracą masę) a takie świeże są wyborne i gotują się w
10 minut:)

> Czy lepiej wysuszać ja w tych strąkach czy wyłuskać i dopiero suszyć.

Te podsuszone (wystarczy że żółte lub nadwiędnięte jakby) można suszyć w
strąkach
ale trzeba mieć dobre warunki bo łatwo zapleśnieją. Ja takie łuskam i ziarno
suszę
w przewiewnym suchym miejscu rozsypane lub w koszu często mieszając.
Jak zaczną lekko stukać o siebie to do wora (przepuszczalnego) i do
piwnicy (ogrzewana niestety).

Na przyszłosc: zbiera się wyschnięte strąki- najlepiej schną na roślinie i
są dojżałe
czyli najwartościowsze. Zbiór czasem do późnej jesieni, zależy jak rosną.

pozdrawia miłośnik fasol wszelakich


napisał/a: ~Dirko" 2012-10-01 16:16
Użytkownik "Fazi" napisał w wiadomości
> Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
> news:k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl...
>>
> ... nie są dostatecznie dojżałe do suszenia i przechowania...
>
Hejka. Dojeżdżając dojrzał dojrzałe strąki w dojrzewalni.
Pozdrawia dojmująco Ja...cki
napisał/a: ~michalek" 2012-10-01 16:32

Użytkownik "Dirko" napisał w wiadomości
> Użytkownik "Fazi" napisał w wiadomości
> news:k4a7t5$9gr$1@node1.news.atman.pl...
>> Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
>> news:k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl...
>>>
>> ... nie są dostatecznie dojżałe do suszenia i przechowania...
>>
> Hejka. Dojeżdżając dojrzał dojrzałe strąki w dojrzewalni.
> Pozdrawia dojmująco Ja...cki
>

To nie moje błędy:))

Ale dokładniej podpytam, co przyjąć za miarę dojrzałości fasoli
w strąkach.. jak są suche i żółte - rozumiem - dojrzałe.
A jak są jeszcze raczej zielone niż żółte ale już jakby podeschnięte
to liczyć na to że wysuszenie do końca utrwali je do przechowania
zimowego czy jednak szybko zjadać?

m

napisał/a: ~Ikselka 2012-10-01 16:41
Dnia Mon, 1 Oct 2012 16:32:25 +0200, michalek napisał(a):

> Ale dokładniej podpytam, co przyjąć za miarę dojrzałości fasoli

Grzechotanie nasion w strąku. Oznacza ono, że nasiona już dojrzały i się
oddzieliły od swoich "trzymaków" w strąku.
Ponadto:
"Odmiana tyczna 'Piękny Jaś', o najdłuższym okresie wegetacji, rozpoczyna
dojrzewanie około połowy września lub na przełomie września i października.
Odmiana ta wymaga wielokrotnego zbioru, który, w zależności od przebiegu
pogody w okresie wegetacji, przeprowadza się 5?10 razy (ułatwić zbiór może
ścięcie roślin przy szyjce korzeniowej ? gdy większość strąków na roślinie
jest wyrośnięta ? i pozostawienie do całkowitego doschnięcia strąków na
podporach czy sznurkach podwieszonych do konstrukcji)."
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=780
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Fazi" 2012-10-01 18:24
Użytkownik "Dirko" napisał w wiadomości
> Użytkownik "Fazi" napisał w wiadomości
> news:k4a7t5$9gr$1@node1.news.atman.pl...
>> Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
>> news:k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl...
>> ... nie są dostatecznie dojżałe do suszenia i przechowania...
> Hejka. Dojeżdżając dojrzał dojrzałe strąki w dojrzewalni.
> Pozdrawia dojmująco Ja...cki

Hejka.Dojrzałeś mą niedojrzałość w kwestii dojrzewania:)
Sza-Cun!

napisał/a: ~Ikselka 2012-10-01 18:28
Dnia Mon, 1 Oct 2012 16:16:10 +0200, Dirko napisał(a):

> dojrzewalni.
> Pozdrawia dojmująco

Dochodząco raczy.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
napisał/a: ~Fazi" 2012-10-01 18:29
Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
> Użytkownik "Dirko" napisał w wiadomości
> news:k4c8jg$voo$1@news.vectranet.pl...
>> Użytkownik "Fazi" napisał w wiadomości
>> news:k4a7t5$9gr$1@node1.news.atman.pl...
>>> Użytkownik "michalek" napisał w wiadomości
>>> news:k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl...
>>> ... nie są dostatecznie dojżałe do suszenia i przechowania...
>> Hejka. Dojeżdżając dojrzał dojrzałe strąki w dojrzewalni.
>> Pozdrawia dojmująco Ja...cki
> To nie moje błędy:))
> Ale dokładniej podpytam, co przyjąć za miarę dojrzałości fasoli
> w strąkach.. jak są suche i żółte - rozumiem - dojrzałe.
> A jak są jeszcze raczej zielone niż żółte ale już jakby podeschnięte
> to liczyć na to że wysuszenie do końca utrwali je do przechowania
> zimowego czy jednak szybko zjadać?
> m

Miarą jest łupina strąka. Ma być cienka, pergaminowa. Kolory są wtórne i
zależą od odmiany. N.b. fasola jaś cechuje się piękną gamą barw i wzorów
dojrzałych strąków; przynajmniej moje mieszanki jasiowe.
pozdrawiam