Czomber

napisał/a: ~ skryba" 2012-01-22 12:15
Robi się ciepło, zima raczej w odwrocie - czas myśleć o grillowaniu w ogrodzie.
Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie uprawy czombru. Uwagi, podpowiedzi?
Jeszcze kilka lat temu można było nabywać tą paczkowaną przyprawę w sklepach. Od
kilku lat stała się niedostępna. Bywa w sklepach zielarskich. Podobnie stało się
z popularną kiedyś przyprawą barbecue. Zna może ktoś jej skład i proporcje
składników do samodzielnego przygotowania? Właśnie ją stosowałem do grillowania
i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.

Pozdrawiam smakowicie
skryba

--
napisał/a: ~Tadeusz Smal 2012-01-22 15:20
W dniu 2012-01-22 12:15, skryba pisze:
> Robi się ciepło, zima raczej w odwrocie - czas myśleć o grillowaniu w ogrodzie.
> Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie uprawy czombru. Uwagi, podpowiedzi?
> Jeszcze kilka lat temu można było nabywać tą paczkowaną przyprawę w sklepach. Od
> kilku lat stała się niedostępna. Bywa w sklepach zielarskich. Podobnie stało się
> z popularną kiedyś przyprawą barbecue. Zna może ktoś jej skład i proporcje
> składników do samodzielnego przygotowania? Właśnie ją stosowałem do grillowania
> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
:)
Zapewne chodzi Tobie o czubrycę, najbardziej chyba popularną przyprawę
na Bałkanach, której podstawowym składnikiem jest cząber górski
(Satureja montana) a ponadto rożne odmiany papryki
,pieprz, czosnek.

z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
sklep: http://trawki.pl/
napisał/a: ~XL 2012-01-22 20:53
Dnia Sun, 22 Jan 2012 11:15:13 +0000 (UTC), skryba napisał(a):

> Robi się ciepło, zima raczej w odwrocie - czas myśleć o grillowaniu w ogrodzie.
> Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie uprawy czombru. Uwagi, podpowiedzi?
> Jeszcze kilka lat temu można było nabywać tą paczkowaną przyprawę w sklepach. Od
> kilku lat stała się niedostępna. Bywa w sklepach zielarskich. Podobnie stało się
> z popularną kiedyś przyprawą barbecue. Zna może ktoś jej skład i proporcje
> składników do samodzielnego przygotowania? Właśnie ją stosowałem do grillowania
> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
>
> Pozdrawiam smakowicie
> skryba

Nie cierpię czĄbru - poza zupą fasolową.
--
XL
napisał/a: ~Tadeusz Smal 2012-01-22 23:31
W dniu 2012-01-22 20:53, XL pisze:
> Dnia Sun, 22 Jan 2012 11:15:13 +0000 (UTC), skryba napisał(a):

>> Właśnie ją stosowałem do grillowania
>> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
>>
> Nie cierpię czĄbru - poza zupą fasolową.
:)
U nas w domu zarówno suszony nie tylko do fasolowych czy grochowych
ale tak jak pisze powyżej Skryba do mięsa na ruszt,
a ponadto do sosów, przysmażanych pyr czy frytek.
Wystarczy tez dać parę zielonych na jakiś sklepowy pomidor
czy zółty ser a kanapka zaczyna pachnieć wędliną.
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
sklep: http://trawki.pl/
napisał/a: ~XL 2012-01-22 23:34
Dnia Sun, 22 Jan 2012 23:31:27 +0100, Tadeusz Smal napisał(a):

> W dniu 2012-01-22 20:53, XL pisze:
>> Dnia Sun, 22 Jan 2012 11:15:13 +0000 (UTC), skryba napisał(a):
>
>>> Właśnie ją stosowałem do grillowania
>>> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
>>>
>> Nie cierpię czĄbru - poza zupą fasolową.
> :)
> U nas w domu zarówno suszony nie tylko do fasolowych czy grochowych
> ale tak jak pisze powyżej Skryba do mięsa na ruszt,
> a ponadto do sosów, przysmażanych pyr czy frytek.
> Wystarczy tez dać parę zielonych na jakiś sklepowy pomidor
> czy zółty ser a kanapka zaczyna pachnieć wędliną.
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
> sklep: http://trawki.pl/

Ty to masz problemy - mięta ma pachnieć jabłkiem albo cytryną, a pomidor
wędliną. ja wolę jak mięta pachnie miętą, pomidor pomidorem, a wędlinę jem,
ponieważ to ona ma mi pachnieć wędliną
--
XL
napisał/a: ~Tadeusz Smal 2012-01-23 00:15
W dniu 2012-01-22 23:34, XL pisze:

>
> Ty to masz problemy - mięta ma pachnieć jabłkiem albo cytryną, a pomidor
> wędliną. ja wolę jak mięta pachnie miętą, pomidor pomidorem, a wędlinę jem,
> ponieważ to ona ma mi pachnieć wędliną
:)
Nie przekręcaj bo nie napisałem,że MA a MOŻE pachnieć
a to nie pomidor ma pachnieć wędliną ale kanapka tylko z pomidorem cz
serem i paroma listkami cząbru górskiego pachnie również wędliną.
Dla mnie większość sklepowych szynek jest niejadalna przez swoją
bezsmakowość i bezpłociowość
Dlatego z raz w miesiącu kupuję mięso i kiełbasę z domowego, które
później wędzę tak jak lubię na wiśniowym drewnie i dużej ilości jałowca.
Każdy z nas jest inny i każdy z nas ma prawo mieć swoje smaki
i nikt przez to nie jest lepszy czy gorszy
:)
A odnośnie problemów to lubiąc takie smaki
kiedys pisałem do Wrigleja dlaczego są same słodkie tzn miętowe i
owocowe gumy a nie ma takich o smaku cebulowym,czosnkowym czy wędzonki?
:)
Dotychczas jeszcze i nie odpisali
:)))
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
sklep: http://trawki.pl/
napisał/a: ~XL 2012-01-23 00:21
Dnia Mon, 23 Jan 2012 00:15:23 +0100, Tadeusz Smal napisał(a):

> W dniu 2012-01-22 23:34, XL pisze:
>
>>
>> Ty to masz problemy - mięta ma pachnieć jabłkiem albo cytryną, a pomidor
>> wędliną. ja wolę jak mięta pachnie miętą, pomidor pomidorem, a wędlinę jem,
>> ponieważ to ona ma mi pachnieć wędliną
> :)
> Nie przekręcaj bo nie napisałem,że MA a MOŻE pachnieć
> a to nie pomidor ma pachnieć wędliną ale kanapka tylko z pomidorem cz
> serem i paroma listkami cząbru górskiego pachnie również wędliną.
> Dla mnie większość sklepowych szynek jest niejadalna przez swoją
> bezsmakowość i bezpłociowość
> Dlatego z raz w miesiącu kupuję mięso i kiełbasę z domowego, które
> później wędzę tak jak lubię na wiśniowym drewnie i dużej ilości jałowca.
> Każdy z nas jest inny i każdy z nas ma prawo mieć swoje smaki
> i nikt przez to nie jest lepszy czy gorszy
> :)
> A odnośnie problemów to lubiąc takie smaki
> kiedys pisałem do Wrigleja dlaczego są same słodkie tzn miętowe i
> owocowe gumy a nie ma takich o smaku cebulowym,czosnkowym czy wędzonki?

To świetny pomysł, przecież skoro czipsy smakowe są, to czemu nie gumy? -
człowiek by sobie tylko pożuł, a nie musiał jeść i jeść - odchudzanie
byłoby prostsze, bowiem nie wiązałoby się z pożegnaniem z ulubionymi
smakami

> :)
> Dotychczas jeszcze i nie odpisali
> :)))
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
> sklep: http://trawki.pl/

Może producenci perfum pójdą śladem Twych sugestii? Perfumy o zapachu np
smakowitej goloneczki na pewno znalazłyby wzięcie...

--
XL
napisał/a: ~ skryba" 2012-01-24 19:12
XL napisał(a):

>
> Może producenci perfum pójdą śladem Twych sugestii? Perfumy o zapachu np
> smakowitej goloneczki na pewno znalazłyby wzięcie...
>

Toż to prawie wezwanie do kanibalizmu.
Brrrrrr. Strach się bać.

Pozdrawiam
skryba pełen obaw


Był pewien artysta pod Coethen
Z wyrytym na dupie bukietem.
Kształt jego zdumiewał,
Barw dobór -- olśniewał,
Lecz zapach, niestety, był nie ten.
(C) Antoni Marianowicz


--
napisał/a: ~XL 2012-01-26 21:43
Dnia Tue, 24 Jan 2012 18:12:24 +0000 (UTC), skryba napisał(a):

>>
>> Może producenci perfum pójdą śladem Twych sugestii? Perfumy o zapachu np
>> smakowitej goloneczki na pewno znalazłyby wzięcie...
>>
>
> Toż to prawie wezwanie do kanibalizmu.
> Brrrrrr. Strach się bać.

Myślisz, że "Pachnidło" mogłoby stać się rzeczywistoscią?
33333-)
--
XL