Sposoby na cięte kwiaty

Bukiet kwiatów może być pięknym prezentem, urzekającą dekoracją stołu czy też codziennym elementem mieszkania. Jednak, aby cieszyły nas jak najdłużej warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pomogą zachować ich świeżość i piękno na dłużej.

Bukiet kwiatów może być pięknym prezentem, urzekającą dekoracją stołu czy też codziennym elementem mieszkania. Jednak, aby cieszyły nas jak najdłużej warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pomogą zachować ich świeżość i piękno na dłużej.

Sposoby na cięte kwiaty

Gdy kupujemy lub otrzymamy bukiet kwiatów, chcielibyśmy, aby cieszył nas jak najdłużej. To jak długo uda nam się zachować świeżość kwiatów wpływa wiele czynników, które uzależnione są zarówno od producentów oraz od tego jak my będziemy je przechowywać. Na świeżość kwiatów wpływa m.in. np. moment ścięcia czy długość i warunki przechowywania kwiatów w kwiaciarni, i bez wątpienia są to czynniki, na które wpłynąć już nie możemy. Za to dzięki właściwej pielęgnacji w wazonie, sami możemy przyczynić się do tego, aby kwiaty dobrze się u nas czuły.

 

ZŁOTE ZASADY kwiatów ciętych:

  • Łodyga - jeśli skracamy łodygi, robimy to płynnym ruchem, w ten sposób uniknie się uszkodzenia naczyń w łodygach, dzięki czemu kwiaty dłużej zachowają świeżość. Łodyga powinna być przycięta skośnie w taki sposób, aby powierzchnia cięcia była jak największa i by nie stykała się z dnem wazonu.
  • Wazon - to o czym często się zapomina to higiena wazonu. Po każdym użyciu należy go dokładnie umyć, to pozwoli nam na pozbycie się wszystkich bakterii i osadów. Jeśli do tego celu uzywamy środków myjących lub wybielaczy, należy pamiętać, aby dokładnie wypłukać je wodą!
  • Woda do kwiatów - jeśli chcemy, aby kwiaty cieszyły nas na długo nie wstawiajmy ich  do wody prosto z kranu, ponieważ nie każdy kwiat radzi sobie z ilością chloru w niej zawartej. Dlatego dobrze jest wodę przegotować i odstawić na kilka godzin dla usunięcia z niej osadu. Unikajmy również zanurzania łodygi zbyt głęboko. Za wyjątkiem kwiatów potrzebujących dużej ilości wody, optymalne zanurzenie powinno być na ok. 3-5 cm. To pozwala na zahamowanie rozwijania się bakterii zarówno w kwiatach jak i w samej wodzie. Nadmierny rozwój drobnoustrojów blokuje pobieranie wody przez kwiaty, w wyniku czego powoduje zmętnienie wody i tworzenie się jej odpychającego zapachu. Dlatego tak ważne jest, aby często ją zmieniać.

DOBRE RADY:

  • Sposoby na cięte kwiaty

  • Kwiaty, które są odrobinę powiędłe nie należy wsadzać od razu do wazonu. W tym celu układamy rośliny na dnie wanny i zalewamy zimną wodą. Trzymać je w wannie tak długo, dopóki nie odzyskają świeżości.
  • Na witalność kwiatów równie dobrze wpływa wrzucenie kilku kostek lodu do wody, w której są trzymane.
  • Cięte kwiaty dobrze czują się w chłodnych i wilgotnych miejscach, co dobrze wpływa na zmniejszenie ich parowania. Nie wystawiajmy kwiatów na palące słońce. Jeśli natomiast stoją w pomieszczeniach odczuwalnie suchych rozpylajmy regularnie wodę. Dobrze jest również pamiętać, aby w nocy przenosić bukiet w najchłodniejszym miejscu w domu lub pozostawić go na noc na balkonie. Kwiaty dobrze czują się w miejscach bez przeciągu i nie w sąsiedztwie urządzeń elektrycznych. Nie należy również stawiać ich na telewizorze czy innych sprzętach.

Substancje przedłużające trwałość kwiatów ciętych:

Aby utrzymać ich świeżość do wody można dodać odżywki. W niektórych kwiaciarniach dostaniemy specjalną saszetkę z nawozem. Jeśli jednak musimy radzić sobie na własną rękę do wody możemy dodać np. aspirynę lub:

  • W przypadku kwiatów o łodygach twardych tj. lilaki, frezje, bez czy chryzantema, można dodać odrobinę alkoholu.
  • Dla róż polecany jest szczególnie chlorek wapnia.
  • Uniwersalnym środkiem będzie kwas borny lub roztwór tiosiarczanu srebra i cukru (z czego ten drugi roztwór stosujemy tylko na 24 godziny) odpowiedni szczególnie dla goździków.
  • Odrobina soli będzie odpowiednim dodatkiem dla kamelii i gardenii.
  • Dla tulipanów, astrów, petunii, groszku, narcyzów, irysów czy popularnych lwich paszczy stosujemy roztwór cukru. Jednak z jego dawkowaniem należy uważać, ponieważ dodawanie do wody samego cukru może roślinom tylko zaszkodzić. Za duża ilość nierozpuszczonego cukru sprawia, że łodygi szybko gniją i kwiaty więdną zanim cukier dotrze do kwiatostanów. Bezpieczniej jest dodać gotowe odżywki zawierające w swoim składzie cukier, lub zadbać o to by cukier był w pełni rozpuszczony.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)