Rozsada warzyw i kwiatów fot. Fotolia

Rozsada kwiatów i warzyw - rady pani domu

Jedna sadzonka kwiatka lub warzywa nie kosztuje dużo. Ale jeśli zechcesz obsadzić całą grządkę, wydasz wiosną kilkadziesiąt złotych.
/ 05.04.2013 14:21
Rozsada warzyw i kwiatów fot. Fotolia
Nie musisz kupować rozsady przygotowanej przez ogrodników. Bez problemu wyhodujesz ją sama w domu na parapecie.

Jak siać?


Kupione nasiona (torebka kosztuje 1–2 zł) lub te, które sama zebrałaś w ubiegłym sezonie, zasiej na początku kwietnia w zwykłej doniczce do kwiatów lub w balkonowej skrzynce. Napełnij je ziemią uniwersalną. Po przykryciu nasion cienką warstwą gleby (0,5 cm), nawilż uprawę spryskiwaczem i przykryj szybą lub folią. Ustaw na parapecie. Codziennie na chwilę zdejmuj nakrycie, aby przewietrzyć glebę. W miarę potrzeb podlewaj. W zależności od gatunku po 4– 8 dniach pojawią się młode siewki. Wtedy zdejmij folię.

Czas na pikowanie!


Gdy młode roślinki będą miały po 2–3 listki, przepikuj je (to zna czy rozsadź), ponieważ rosną zbyt gęsto. Przygotuj kilka pojemników z wilgotną ziemią i przenieś siewki, zachowując kilkucentymetrowe odstępy między nimi. Sadząc, staraj się nie uszkodzić delikatnego systemu korzeniowego. Dołki, w które wkłada się rośliny, najlepiej robić zaostrzonym patykiem. Rozsadę podlewaj raz dziennie niewielką ilością wody. Do ogrodu wysadź po 15 maja.

Pomocne wynalazki


Wprawdzie rozsadę można wyhodować nawet w pojemnikach po jogurtach, ale w sklepach ogrodniczych nie brakuje także specjalistycznych drobiazgów, ułatwiających uprawę małych roślin. Oto dwa z nich.
  • Szklarenka na parapet (ok. 20 zł). Kuweta na ziemię jest podzielona na małe przegrody. Gdy do każdej przegrody wysiejesz po 2 nasiona, nie będziesz musiała siewek pikować.
  • Taśma z nasionami umieszczonymi w takiej odległości od siebie, aby rośliny nie wymagały pikowania. Umieszcza się ją w płytkim rowku w skrzynce i przysypuje ziemią (4–5 zł/7 cm).